Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cvetna nedelja 2014 v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cvetna nedelja 2014 v Clevelandu

Velika noč v Clevelandu

| 24.04.2014, 09:18 Matjaž Merljak

Praznovanje velike noči se začne s cvetno nedeljo. Takrat duhovniki blagoslovijo zelenje. V Clevelandu je ta potekal na prostem pred slovenskima cerkvama Marije Vnebovzete in Svetega Vida. Šoli v obeh župnijah sta tudi organizirali posebni delavnici.

Posebnost velikega tedna v Clevelandu je molitev večernic pri Svetem Vidu. To poteka v sredo. V obeh župnijah je v sredo potekala slovesnost zadnje večerje, češčenje Najsvetejšega pa je potekalo do polnoči. Molile so različne organizacije v župniji. Ker so ljudje oddaljeni in se morajo do slovenske cerkve pripeljat, zato to je zanje žrtev.

Posebno žrtev daruje tudi zborovodja Janez Sršen, ki se v Cleveland vozi iz Cincinnatija. Petje tudi ob letošnjih praznikih je bilo po besedah našega poročevalca Tone Ovsenika na visoki ravni. Rojaki po njegovih besedah ohranjajo običaje in tradicijo slovenskega praznovanja velike noči. K blagoslovu velikonočnih jedil na veliko soboto pride tako kot v Sloveniji več ljudi kot na vstajenje. Tam pridejo ljudje tudi v narodnih nošah.

Praznovanje cvetne nedelje v Clevelandu
Praznovanje cvetne nedelje v Clevelandu © Tone Ovsenik

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...