Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
France Cukjati v studiu RO (foto: Matjaž Merljak)
France Cukjati v studiu RO

Velika noč v Argentini

| 23.04.2014, 08:11 Matjaž Merljak

Priprava na veliko noč se je med rojaki v Argentini začela na pepelnično sredo. Vsak postni petek so po domovih molili križev pot, obrede velikega tedna pa so obhajali v središču, v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v Buenos Airesu.

Duhovnik med rojaki v Argentini, Franci Cukjati, je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da rojaki na mlajše rodove z veliko gorečnostjo prenašajo navade staršev in starih staršev iz Slovenije. Tako je že ob cvetni nedelji, ko izdelujejo butarice. Takrat tudi pripravljajo procesije, teh pa ni na veliko noč.

Na veliki petek je pri obredih v Slovenski hiši pri pasijonu s petjem sodeloval zbor iz Slomškovega doma, v soboto pa pri vigiliji zbor iz San Justa. Na ta dan so tudi blagoslovili jedi za velikonočni zajtrk. "To je močna tradicija, ki nagovarja tudi mešane zakonce," je naglasil Cukjati.

Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu
Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Omenil je še, da je bilo obhajanje velike noči včasih drugačno, saj je bilo duhovnikov več. Zdaj poleg njega, ki je določen na Pristavo in Slomškov dom, deluje delegat dr. Jure Rode, ki je obiskal rojake v San Justu in Carapachayju. Ob letošnji veliki noči je iz Slovenije na pomoč v Slovensko vas, ki jo oskrbujejo lazaristi, prišel predstojnik tega reda Pavle Novak. Na pomoč je priskočil tudi Igor Grohar, in sicer v Slovenskem domu v San Martinu.

Buenos Aires, Slovenski domovi
Buenos Aires, Slovenski domovi © ARO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.