Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Prihajajo 12. Koroški kulturni dnevi

| 21.04.2014, 10:39 Matjaž Merljak

V slovenski prestolnici se bodo od jutri (22. aprila 2014) do sobote, 26. aprila 2014, lahko seznanili s kulturno ustvarjalnostjo rojakov na avstrijskem Koroškem.

12. Koroški kulturni dnevi prinašajo pet prireditev različnih umetnostnih zvrsti. Vseh pet bo izredno kvalitetnih in bodo prikazale prerez pestrega kulturnega dogajanja na avstrijskem Koroškem v zadnjem obdobju. Letos želimo organizatorji - Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva v sodelovanju s Klubom koroških Slovencev Ljubljana, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo iz Celovca - prikazati predvsem ustvarjalnost Slovencev v Podjuni, ene od treh koroških dolin.

22. aprila 2014 ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova odprtje razstave koroškega slikarja Kristijana Sadnikarja. Z nagovori bosta razstavo in 12. KKD odprla Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani.

V sredo bo sledil skupni koncert učencev slovenske glasbene šole na Koroškem in učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v četrtek bo predstavitev štirih novih knjig, v petek bo koncert koroških narodnih in umetnih pesmi MePZ Danica iz Šentprimoža (sodeluje tudi tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple), 12. KKD pa bo v soboto že tradicionalno sklenila lutkovna predstava.

Vse prireditve so brezplačne, razen petkovega koncerta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...