Alen SalihovićAlen Salihović
Korotanov koncert 2014 (foto: Tone Ovsenik)
Korotanov koncert 2014

Korotan se je na letnem koncertu poklonil Rudiju Knezu

| 13.04.2014, 23:12 Matjaž Merljak

Danes je cvetna nedelja, ko se Cerkev spominja Kristusovega slavnostnega vhoda v Jeruzalem. Po slovenskih običajih tudi naši slovenski šoli, Svetega Vida in Marije Vnebovzete, ta dan zaznamujeta z starim običajem butaric. Letos so še poleg tega, da sami naredijo butarice, organizirali delavnice, kjer so poučili še druge ljudi te umetnosti.

V župniji svetega Vida pa danes pripravljajo in vabijo v dvorano na kosilo skupne farne organizacije. Izkupiček je namenjen proti gradnji novega župnijskega središča, ki naj bi stal nasproti cerkve na Lausche Aveniji. Načrti za gradnjo so že narejeni, a sedaj so pa debate in pogovori ali res potrebujemo to središče. Župnija nekaj potrebuje za župnijske dejavnosti, ker postaja vse težje se uskladiti z šolo svetega Martina, ki ima šolsko poslopje in dvorano v najemu.

Skozi postni čas je župnija Marije Vnebozete, kakor tudi Slovenski narodni dom, nudila ribje večerje vse petke v postu. Zadnja ponudba teh obedov je bila pretekli petek, saj na veliki petek zaradi večernih pobožnosti to ne pride v poštev. Obisk skozi postne petke je bil številčen. Dvorana je bila vsak petek zasedena odjemalcev in še so drugi vzeli jed domov.

Članice Oltarnega društva Marije Vnebovzete so v petek in soboto imele na voljo krofe za velikonočne praznike. Pri svetem Vidu so se pa odločile, da teh v tem mesecu ne bodo cvrle, ker je naslednji dan v dvorani kosilo.

Koncert zbora Korotan pri Mariji Vnebovzeti
Koncert zbora Korotan pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

Rudi Knez
Rudi Knez © Tone Ovsenik
Mešani pevski zbor Korotan je podal svoj letni koncert preteklo nedeljo. Koncert to pot je bil izveden v zelo akustični cerkvi Marije Vnebovzete.
Ob Korotanovem koncertu
Ob Korotanovem koncertu © Tone Ovsenik
Zbor pod vodstvom plemenitega Janeza Sršena je pripravil cerkvene in posvetne pesmi, ki jih je izvedel zelo čustveno in ubrano. Med koncertom se je zbor tudi spomnil dolgoletnega člana, Tonyja Sršena, brata pevovodje Janeza, ki je odšel v večnost pred tedni. Kar je še potemnilo lepo nedeljsko popoldne, je bila žalostna novica, ki je pretresla rojake. Namreč v noči s sobote na nedeljo je zgodaj zjutraj preminul in odšel k Bogu po svoje zaslužno plačilo dolgoletni pevovodja Rudi Knez.

V besedi in pesmi je zbor poklonil svoj čas spominu Rudija Kneza. Rudi Knez je posvetil velik del svojega življenja mladini in slovenski skupnosti tu v Clevelandu. Že v taborišču v Avstriji v prvih povojnih letih se je zavzel za mladino in jih poučeval. Po prihodu v Cleveland je ustanovil harmonikarski zbor mladih in jih poučeval igranja. Te Mlade harmonikarje je vodil in prirejal koncerte dolga leta. Bil je tudi soustanovitelj Slovenske šole v župniji Marije Vnebovzete in bil njen učitelj, dokler mu je zdravje dopuščalo. Ko je pevski zbor Korotan potreboval novega vodjo je tudi skočil na pomoč in ga vodil lepo vrsto let. Nastala je praznina v naši slovenski skupnosti ki bo težko, če kdaj bo, nadomeščena. Naj Tony Sršen in Rudi Knez počivata v božjem miru in naj jima gori sveta luč v objemu božjih dlani.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...