Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tržaška knjigarna (foto: Slomedia.it)
Tržaška knjigarna

Zaživelo bo Tržaško knjižno središče

| 09.04.2014, 13:21 Matjaž Merljak

Na generalnem konzulatu Republike Slovenije v Trstu so v sredo, 9. aprila 2014, dopoldne podpisali dogovor o snovanju nove Tržaške knjigarne. Ta naj bi do letošnjega novembra zaživela in spet ponujala slovenske knjige v središču Trsta.

Navzoči so bili: ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu in za kulturo, Gorazd Žmavc in Uroš Grilc, predsednik Javne agencije za knjigo JAK Aleš Novak, predsednika krovnih organizacij SSO in SKGZ, dr. Drago Štoka in Rudi Pavšič, ter predstavnika Zadruge Mladika in Založništvo tržaškega tiska, Mitja Petaros in Ace Mermolja.

Za zagon bosta ministrstvi namenili 75.000 evrov, nastalo pa bo podjetje, ki ga bosta upravljali obe zamejski založbi. Prisotni so bili nad dogovorom navdušeni, v prostorih konzulata je vladalo zelo prijetno vzdušje, je poročal portal Slomedia.it.

Ob podpisu dogovora o Tržaškem knjižnem središču
Ob podpisu dogovora o Tržaškem knjižnem središču © Slomedia.it

Tržaška knjigarna, edina tovrstna ustanova v Trstu, je v začetku tega meseca uradno zaprla vrata edina. Za njeno ohranitev sta si med drugim prizadevali obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji. Že v prvi polovici marca sta predsednika teh na ministra Žmavca tudi naslovila pismo, v katerem sta ga seznanila s položajem knjigarne in predlagala rešitve za preprečitev njenega zaprtja.

Za obstoj se je zavzelo tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je sredi marca na premierko Alenko Bratušek, ministra za kulturo in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu naslovilo pismo, v katerem nasprotuje zaprtju slovenske knjigarne v Trstu.

Slednja je v zadnjih letih beležila veliko manjšo prodajo in visoke letne poslovne izgube. Zaradi tega se je dosedanji lastnik Jadranska finančna družba odločil, da bo dal knjigarno v likvidacijo.

Predsednika SSO in SKGZ sta v iskanju primerne rešitve, kako preprečiti zaprtje knjigarne, iskala novega lastnika, ki bi nadaljeval dejavnost v knjigarni, ter javno finančno pomoč, ki bi knjigarni zagotovila nemoteno delovanje. USZS je pred uradnim zaprtjem knjigarne skupaj z ministrstvom za kulturo in JAK vključili v reševanje nastale situacije. Minister Žmavc se je srečal s Štoko in Pavšičem ter oblikoval delovno skupino, v kateri sodelujejo predstavniki USZS in JAK. Kot so zagotovili ob zaprtju knjigarne, je USZS v okviru dolgoročne rešitve za Tržaško knjigarno tudi določil smernice, ki predvidevajo ohranitev dejavnosti knjigarne, razširitev knjigarne na kulturni center s stalnim kulturnim programom, vključevanje ministrstva za kulturo, JAK, predvsem pa rešitev, ki bo usklajena s krovnima organizacijama Slovencev v Italiji.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.