Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Praznovanji v Carapachayju in San Justu

| 07.04.2014, 14:29 Matjaž Merljak

Na odru slovenskega doma v Carapachayju so se nedavno predstavili trije ansambli, v veselje občinstva je zapel tudi gost iz Slovenije - Marko Fink. Slovenska mladina pa vsako leto v San Justu pripravi zdravo veselico, ki je namenjena vsem: otrokom, mladim in tudi starejšim.

Tradicija je že, da se pustovanja izvedejo na dveh različnih krajih Velikega Buenos Airesa. To sta Slovenski dom v Karapačaju in Naš dom v San Justu.

Najprej je Damijan Ahlin takole poročal o karapačajskem slavju.

Veliko priprav, dela, nakupov, skrbi, … Zakaj? Ker smo pustovali prav na nedeljo, 2. marca, v domu v Carapachayu. In zakaj toliko priprav? Ker so prvikrat igrali kar trije ansambli: Slovenski instrumentalni ansambel, ki nam je podaril zimzelene melodije, Baires polka, v glavnem z Avsenikovimi skladbami, ter Hrast, ansambel, ki je bil zelo popularen pred 20-imi leti. Prvič se je zgodilo pri nas, da je bilo toliko dobrih glasbenikov na odru.

Glasbeniki na Carapachayjskem odru
Glasbeniki na Carapachayjskem odru © Svobodna Slovenija

Vreme je res pomagalo, da je prišlo ogromno ljudi. Vonj po okusni hrani je prepričal obiskovalce, da so si privoščili marsikaj. Najbolj pa je dišalo iz kuhinje, kjer so požrtvovalne dame ure in ure pripravljale »ta prave« pustne krofe.

Pijače seveda ni zmanjkalo, saj smo bili dobro pripravljeni in založeni z vsem potrebnim.

Imeli smo tudi nekaj iger, plesišče je bilo neprestano polno, saj so se ansambli vrstili eden za drugim ter z dobro in razigrano glasbo vabili na ples stare in mlade.

Imeli smo srečo, da je bil med nami naš prijatelj Marko Fink. Za posladek smo torej bili deležni znamenitega glasu tega skromnega, a velikega pevca, ki nas je razveselil s tangom in s tisto lepo slovensko »En starček je živel«. Lahko si predstavljate, kako so mu ploskali.

Ansambli so igrali, glasbeniki so se vrstili (tudi bivši: Frido Klemen, Pavel Erjavec), imeli smo priliko slišati dobre, priložnostne pevke (Helena Žnidar in Veronika Mokorel).

Skratka, bilo je lepo, škoda, da je tako hitro minilo. Če človek pomisli, toliko priprav, pa vse skupaj mine v nekaj urah. Saj res, da je trajalo osem ur, vendar bi želeli še in še….

Pustovanje v Carapachayju
Pustovanje v Carapachayju © Svobodna Slovenija

Že vnaprej ste vsi lepo vabljeni na prihodnjo pustno veselico v Carapachayu, v domu, ki nas iz leta v leto preseneča, vsakokrat z večjim številom glasbenikov.


 

O pustovanju v Našem domu v San Justu pa lahko povemo, da tamkajšnja slovenska mladina vsako leto pripravi zdravo veselico, ki je namenjena vsem: otrokom, mladim in tudi starejšim. Smisel tega praznovanja je, da vsi skupaj uživamo v zabavni noči in se imamo lepo.

Letos smo imeli Pižama Party, tako da so vsi tisti, ki so želeli, prišli oblečeni v pižame! Res si jih je mnogo upalo!

Pustovanje v San Justu
Pustovanje v San Justu © Svobodna Slovenija

Pust zahteva veliko premisleka, idej in dela. Že mesec prej smo se vsak teden večkrat dobivali, da bi risali, barvali, strigli, oblikovali ovce, zvezdice, oblačke itd. Udeležba pri pripravi je bila velika.

Prav v soboto, 1. marca, zjutraj je v kuhinji Našega doma tako lepo dišalo po domačih dobrotah, da je bil prostor vedno poln takih, ki bi radi pomagali in, zakaj ne, tudi marsikaj prigriznili! Isti dan zvečer, okoli desete ure, so začele prihajati družine; na razpolago so imele pice, krofe, empanade in kup različnih pijač.

Večer je bil prijeten ob mladostnem zvoku sanhuške skupine KM43, ki je veselo zaigrala in zapela mnogo pesmi, ki so vabile na ples. Ta se je hitro pričel z navdušeno skupino mladih, ki je zaplesala originalno koreografijo skupine Kingston »Cela ulica nori«. Malo pozneje pa je prišlo mnogo mladih iz vseh okrajev. Vzdušje je bilo veselo in pozitivno - ob plesu, pogovoru in smehu in se je vleklo kar do petih zjutraj!

Scena na pustovanju v San Justu
Scena na pustovanju v San Justu © Svobodna Slovenija

Res je lepo videti, da se lahko majhni, mladi in starejši skupaj zabavamo in ohranjamo navade v zdravem in prijetnem okolju!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...