Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dober dan, Koroška (foto: ORF)
Dober dan, Koroška

Četrt stoletja slovenske televizijske oddaje

| 04.04.2014, 13:59 Matjaž Merljak

Mineva 25 let odkar je avstrijska radiotelevizija ORF začela oddajati manjšinske oddaje. Na avstrijskem Koroškem je oddaja imenovana „Dober dan, Koroška“. Pripravlja jo slovensko uredništvo deželnega studia ORF v Celovcu.

Po polletnih pripravah in vajah se je v nedeljo, 2. aprila 1989, na televizijskih ekranih na Koroškem prvič pojavila slovenska televizijska oddaja. Na Gradiščanskem je šla v eter oddaja „Dobar dan Hrvati“, v ostalih predelih Avstrije pa je ORF začela oddajati magazin „Heimat fremde Heimat“, ki ga oblikuje dunajsko manjšinsko uredništvo.

Vsak teden slovensko uredništvo v oddaji prikazuje pester utrip slovenske narodne skupnosti v deželi.

Gre za izpolnitev zakonsko predpisanega programskega naloga, saj je tudi večinskemu narodu približala slovenski utrip na Koroškem in s tem pripomogla k boljšemu sožitju, ob jubileju poudarja direktorica deželnega studia ORF Karin Bernhard.

V 25 letih smo pripravili okoli 1.300 oddaj s skupno približno 8.000 prispevki - to je tudi velik in zgovoren arhiv slovenskega utripa na Koroškem, ki ga v zadnjih petih letih dopolnjujemo tudi s prispevki o štajerskih Slovencih in za njih, pravi Marijan Velik, vodja slovenskega sporeda ORF.

Oddajo, ki je na sporedu v nedeljo, predvaja tudi TV Slovenija, posnetke pa najdete v arhivu ORF in TV Slovenija. Kolegom čestitamo ob obletnici!

Sodelavci slovenskega sporeda ORF
Sodelavci slovenskega sporeda ORF © ORF

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...