Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Luksemburgu slovenska župnija

| 03.04.2014, 12:13 Matjaž Merljak

Slovensko skupnost v Luksemburgu sestavljajo mladi Slovenci, ki delujejo v evropskih ustanovah. Že od leta 2007 jo obiskuje slovenski duhovnik, nedavno pa so ustanovili slovensko župnijo, tudi pastoralni svet in župnijskega predstavnika.

Že pred letom 2007 je k slovenski skupnosti v Luksemburg začel hodil Lojze Rajk iz Bruslja, nato je skrb zanje za dve leti prevzel Janez Pucelj, tri leta je iz Mannheima hodil Janez Modic, dr. Zvone Štrubelj, ki je slovenski duhovnik v Bruslju, jo obiskuje od lani enkrat mesečno.

To je slovenska skupnost, ki ima veliko mladih otrok in je vključena v krajevne župnije, radi pa pridejo na slovenska srečanja. Skušajo namreč živeti po vrednotah krščanskega družbenega nauka. Do nedavnega so bili gostje v kapeli jezuitski cerkvi, zdaj so zaprosili za cerkev. Načrtujejo, da bo bodo sobotna popoldanska srečanja po maši nadaljevali s katehezo za otroke in vzgojne pogovore za starše.

Lani so imeli v mlinu Thicourt v Franciji prvi nedeljski družinski dan. Evharistiji je sledilo kosilo, ki so ga skupaj pripravili, nato so bili vzgojni pogovori za starše in delavnice za otroke. Letos septembra pa načrtujejo družinski seminar, pridružile se jim bodo tudi skupnosti iz Haaga in Bruslja. Z gosti iz Slovenije bodo govorili o vzgoji v večkulturnem okolju, kako naj starši rastejo ob otrocih ...

V aprilu se bodo dobili v soboto pred cvetno nedeljo, obudili bodo slovenske navade, izdelovali bodo butarice, jih blagoslovil in v procesiji odšli v cerkev.

Dr. Zvone Štrubelj je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovorili tudi o pozivu evropskih škofov COMECE k udeležbi na volitvah v Evropski parlament v mesecu maju. Da bi bili izvoljeni legitimni predstavniki vseh ljudi. Zelo nagovarjajo mlade, zlasti tiste, ki bodo prvič volili, naj se udeležijo volitev, še prej pa razprav. Kristjani naj podpremo t.i. evropski projekt, saj gre za uveljavitev modela, ki ga živimo v krščanstvu (sobivanje različnih ljudi v sožitju in spoštovanju ...) Slovenska škofovska konferenca je podprla priporočilo COMECE-ja.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...