Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednica vlade Alenka Bratušek (foto: UKOM)
Predsednica vlade Alenka Bratušek

Bratuškova odstopa, volitve junija?

Politika | 03.05.2014, 13:58 Petra Stopar

Alenka Bratušek odstopa s položaja predsednice vlade. To je sporočila po današnjem sestanku s predsedniki koalicijskih SD, DL in Desus, in napovedala, da bo predsednika države o tem uradno obvestila v ponedeljek. Kot je dejala, so skupaj ugotovili, da bi bilo za Slovenijo najbolje, da bi bile predčasne volitve čim prej. Kot prvi možni datum omenja 22. junij. Z odstopom Bratuškove mandat preneha tudi ministrom, ki bodo do imenovanja nove vlade opravljali tekoče posle.

Zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS pred dobrim tednom dni je na pol razklala poslansko skupino PS in na široko odprla vrata k predčasnim volitvam. Vladne partnerice so že vnaprej povedale, da z Jankovićem ne bodo sodelovale v koaliciji, v primeru njegove zmage so tudi pričakovale takojšnji odstop Bratuškove.

Po današnjem srečanju na Brdu pri Kranju so bili Igor Lukšič, Karl Erjavec in Gregor Virant z njo enoglasni: Odločitev je odgovorna in pomeni najboljši možni korak za dobro države v prihodnje. Vsi upajo, da se bo dalo volitve razpisati že pred parlamentarnimi počitnicami. „Dejstvo je, da v kolikor so vsi, ki lahko predlagajo novega mandatarja, tej pravici odpovejo, bi predčasne volitve absolutno lahko speljali še pred julijem, prvi možni rok je 22. junij. Kdaj bodo predčasne volitve, pa zdaj ni več v rokah Alenke Bratušek, ampak v rokah poslank in poslancev,“ je dejala Bratuškova.

Predsedniki SD, DL in DeSUS so pohvalili uspehe vlade pod premierkinim vodstvom, ki so se pokazali v prvih znakih gospodarskega okrevanja. „Mislim, da je bila to v teh razmerah edina prava odločitev, ki je bila sprejeta premišljeno, in potem, ko je bila glavna naloga v tem letu opravljena,“ je izjavil Lukšič.

Erjavec pa meni, da so za izvedbo volitev pred poletjem na voljo vse možnosti: „Seveda pa bo odvisno tudi od poslancev parlamentarnih strank, če bodo podprli takšno odločitev. V DeSUS jo bomo, zato, ker so makroekonomski kazalci in trendi pozitivni, in edina nevarnost, ki nam preti, je politična nestabilnost, zato parlamentarne volitve potrebujemo čim prej.

Če bodo volitve do konca junija, lahko nova vlade po Virantovih besedah začne delati že jeseni „in pelje državo naprej, v smeri, kot jo je zastavila sedanja vlada“. Kot notranji minister je ponosen zlasti na delovanje policije v tem obdobju, ki je narekovala tempo boja proti korupciji in po njegovem je morda tudi to eden od razlogov, da so nekateri to vlado zrušili.

Ob razglasitvi premierkine odstopne odločitve so koalicijski predsedniki sicer našli samo pozitivne besede za vodenje vlade in sprejemanje ukrepov pod vodstvom Alenke Bratušek. Tudi sama je dejala, da panika ni potrebna, saj da so stabilizirali javne finance, da je Slovenija suverena država, ki je zmogla brez tuje pomoči. Ob tem spomnimo, da si bomo davkoplačevalci mandat Bratuškove zapomnili predvsem po tem, da bo za nujno potrebno sanacijo bančne luknje uporabljen davkoplačevalski denar v višini skoraj pet milijard evrov.

 

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...