Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nežmah: Razpad PS spominja na razpad LDS

Komentarji | 30.04.2014, 12:10 Petra Stopar

Publicist Bernard Nežmah je v pogovoru za naš radio o dogajanju v koaliciji dejal, da smo priča „čistemu strankarskemu spopadu“ pred volitvami, temu, kdo si bo zagotovil boljše izhodišče. Kljub temu, da bi bilo predčasne volitve možno izpeljati junija, „mislim, da, vladajoči nimajo občutka, da bi se jim to splačalo,“ je prepričan Nežmah. Razpad PS ga spominja na razpad LDS, iz katerega je nato izšla stranka Zares.

Vse v skladu z njegovim navodilom

Na vprašanje, kako komentira obnašanje premierke Alenke Bratušek, ki je pred kongresom PS napovedala, da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na mesto predsednika stranke takoj odstopila s funkcije premierke, pa tega od sobote še ni storila, je publicist Bernard Nežmah poudaril, da tudi to dela po navodilu Jankovića. „Da je postala premierka, je bila volja Zorana Jankovića, po kongresu pa je on naročil 'Alenka, ne odstopiti, nič ne narediti'. Ona se je zavila v molk, ampak vse počne v skladu z njegovim navodilom,“ je dejal Nežmah.

Pričakujemo nova poslansko skupino pod vodstvom Bratuškove?

To je spopad užaljenih egov, sam sicer nisem opazil kakšnega ključa, po katerem se odločajo za eno ali drugo. "Vidim nekaj podobnega v razpadu LDS, ki je razpadel v dve stranki.“ To, da se z izstopi poslancev iz PS pričakuje ustanovitev nove poslanske skupine, po Nežmahovem prepričanju za samo delovanje Državnega zbora nima nikakršnega vpliva. Kot pravi, je zdaj samo vprašanje, ali bodo „Virant, Lukšič, Pličanič in podobni vztrajali pri svojih besedah ali bodo bolj ali manj pozabili“.

To početje vidi kot pritegovanje pozornosti ali strategijo pred volitvami, predvsem pa smo zdaj vsi pozabili na neuspeh PS pri iskanju novega zdravstvenega ministra, meni Nežmah. „Preusmerili so fokus iz tega, da je vlada v bistvu katastrofalna.“ Po njegovih besedah gre zdaj za to, kako v čim večji meri polno vladati „in se bojim, da gre v dani situaciji za klientelizem, kako spodbujati svoje potencialne volivce“. V tem smislu bi bilo boljše, da bi bilo to obdobje razpada vlade čim krajše.

Patria in koalicijska kriza

Kot nadaljuje, so ideje, da bi bile volitve julija, izgubile realna tla, možne bi bile edino junija, a tudi to, meni publicist, ni v interesu koalicije. Ob tem omenja obsodbo Janeza Janše v zadevi Patria, ki je prišla v javnost v ponedeljek, medtem ko je bil kongres PS, na katerem so člani izvolili Jankovića in zavrnili Bratuškovo, v soboto. „Jaz bi celo verjel v teorijo zarote, da so kongresniki, ki so PS razdelili, na nek način že vedeli za izid sodbe, in da to sovpada. Po drugi strani pa je to lahko dvorezno. Namreč, če si obsojen na izjemno vprašljiv način, v vprašljivi sodbi, te tak postopek lahko naredi junaka in dobiš še dodatne simpatije,“ še odgovarja Nežmah v pogovoru za Radio Ognjišče.

Komentarji, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.