Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Izid kongresa PS negotov, prihodnost trenutne vlade še bolj

Slovenija | 25.04.2014, 00:30

PS čaka volilni kongres, ki ne bo vplival le na prihodnost stranke, ampak tudi na obstoj vlade. Alenka Bratušek je namreč napovedala, da bo odstopila s premierskega položaja, če bo predsednik PS postal ljubljanski župan Zoran Janković. Ob porazu Bratuškove so v SD, DeSUS in DL napovedali izstop iz vladne koalicije.

Podporniki Bratuškove poudarjajo, da je treba ravnati v prid politične stabilnosti, a veliko članov PS v Jankoviću vidi očeta stranke, ki bi bolj uresničeval njen program. Enotne napovedi o razpletu današnjega glasovanja o predsednici oziroma predsedniku PS tudi med strankinimi poslanci ni. Če se ga bodo v zadostnem številu udeležili člani PS iz Ljubljane in Primorske, bi neuradno utegnil biti v prednosti Janković. Ker je glasovanje tajno, tudi Bratuškova ni povsem brez možnosti. "Zelo verjetno je, da se bo stranka razdelila, ne glede na to, kakšen bo rezultat," je za Radio Ognjišče poudaril politični analitik Matevž Tomšič.

Spomnil je, da PS ni nastal kot nek avtonomen projekt skupine državljanov, ki bi svojo politično pobudo sami skušali pretvoriti v obliko strankarske organiziranosti in tako slediti določenemu programu. "Stranka je dejansko nastala kot projekt nekih zakulisnih centrov moči, ki so spodbudili Zorana Jankovića, da se angažira na nivoju državne politike." Po Tomšičevih besedah se ti zakulisni centri moči še naprej čutijo poklicane, da odločajo o tem, kako naj se stranka obnaša. "Ocenili so, da je Janković, po domače povedano, odslužil svoje, da predstavlja za to politično opcijo breme, zato se ga želijo odkrižati." V tej luči kot poseben pritisk na stranko vidi tudi poročanja nekaterih medijev, da naj bi se v zakulisju današnjega kongresa Janković dogovarjal s prvakom opozicije Janezom Janšo o tehničnem mandatarju, ki bi ga podprla PS in SDS. "Mogoče je, da bi se na takšen način, z medijskim linčem, skušalo diskreditirati Jankovića, v tem smislu, kaj počne, da se dogovarja s svojim domnevnim velikim političnim nasprotnikom." Janković in Janša sta pogajanja o tehničnem mandatarju sicer zanikala.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in podpredsednik SD Dejan Židan sta medtem sporočila, da so, če bo slavil Janković, najboljše predčasne volitve še pred poletnimi počitnicami. Kot še dodajata, bo, če bo zmagala Bratuškova in bo poslansko skupino PS morebiti zapustilo nekaj Jankovićevih podpornikov, svojo vlogo odigrala zaupnica premierki.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.