Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, 23. april. (foto: decibel.si)
Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, 23. april.

Škodljive posledice hrupa na otroka

Slovenija | 24.04.2014, 11:00

Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu obeležujemo že 19 let. Namen letošnje akcije z geslom »Zvočno okolje v vrtcih in šolah« je opozarjanje o pomenu dobrega učnega okolja v vrtcih in šolah za zdrav razvoj otroka. Hrup namreč vpliva na otrokov jezikovni razvoj in učenje, povzroča pa tudi stres in občutek nemoči.

Namen letošnje akcije z geslom Zvočno okolje v vrtcih in šolah je osveščanje o pomenu dobrega učnega okolja v vrtcih in šolah za zdrav razvoj otroka, so v sporočilu za javnost zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Rezultati ankete, ki so jo izvedli na NIJZ, so pokazali, da je dobra petina obravnavanih vrtcev v hrupnem okolju zaradi cestnega prometa. Nekoliko manj se vzgojitelji pritožujejo zaradi slabe akustike prostorov. V anketi je sicer sodelovalo 334 vzgojiteljev in vzgojiteljic v skupaj 108 vrtcih.

Po besedah doc. dr. Sonje Jeram z NIJZ si v vseh omenjenih vrtcih želijo izboljšanja stanja. Jeramova je opozorila, da zvočno okolje v vrtcih in šolah omogoča zdrav razvoj otroka. »To je še posebej pomembno v današnjem času, ko veliko otrok precejšen del dneva v prvih letih svojega življenja preživi v teh ustanovah. Znano je tudi, da hrup v vrtcih vpliva na otrokov jezikovni razvoj, učenje, pomnjenje in opravljanje bolj zahtevnih nalog, vpliva pa tudi na otrokov socialni razvoj in lahko prepreči razumevanje pomembnih varnostnih sporočil. Hrup povzroča stres, vznemirjenost in lahko tudi občutek nemoči.«

Poslušanje, poslušanje

Hrup v vrtcih lahko izvira od zunaj ali pa je vir hrupa v sami stavbi. Hrup pri svojih dejavnostih povzročajo tudi otroci sami. Jeramova je ob tem kot rešitev izpostavila pedagoške ukrepe, predvsem učenje poslušanja. V pomoč vzgojiteljem so na NIJZ pripravili slikanico za otroke in odrasle znaslovom »Dobro, da imam ušesa! Dobro, da slišim!«. Slikanica na poljuden in otrokom prijazen način predstavi ušesa in sluh, zvoke in hrup ter predstavi igre, s katerimi lahko izostrimo poslušanje. Na voljo je tudi predstavitev s fotografijami naših najbolj pogostih ptic in s posnetki njihovihpesmi. »Otroke želimo na ta način spodbuditi, da pozorno prisluhnejo zvokom iz svoje okolice in se zavejo, da so drugi zvoki pri poslušanju lahko moteči. S tem naj spomnimo tudi vse odrasle, da lahko v primeru povzročanja hrupa s tem motijo druge in jim povzročajo zelo neprijetne težave,« opozarja doc. dr. Jeram. Na NIJZ so v sodelovanju z Agencijo RS za okolje izdelali kazalec o izpostavljenosti otrok povišani ravni hrupa zaradi cestnega prometa v vrtcih in osnovnih šolah. Kazalec je izdelan za Mestni občini Ljubljana in Nova Gorica.

Prevelika izpostavljenost hrupu

Okoljski kazalec kaže, da so otroci v osnovnih šolah in vrtcih v MOL potencialno izpostavljeni previsokim ravnem hrupa zaradi cestnega prometa. Od 110 vrtcev in 53 osnovnih šol je 14 vrtcev in tri šole v območju hrupa, kjer je na vseh štirih fasadah stavbe presežena mejna vrednost okoljskega hrupa za igrišča, določena kot priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije. V šolskem letu 2010/2011 je bilo tako v Ljubljani potencialno izpostavljenih povišanim ravnem hrupa 498 učencev oziroma 1429 otrok v vrtcih. V Mestni občini Nova Gorica od 16 vrtcev in 11 osnovnih šol pri nobeni stavbi mejna vrednost ni bila presežena na vseh štirih fasadah, so še zapisali na NIJZ.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.