Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Starejši (foto: Klemen Medved)
Starejši

Velika noč med starejšimi, bolniki in zaporniki

Slovenija | 18.04.2014, 13:18

Velikonočne praznike običajno obhajamo doma. A nekateri te možnosti nimajo. Med njimi so oskrbovanci v domovih za ostarele ter mnogi bolniki in invalidi. Na drugačen način jih doživljajo tudi zaporniki.

Kako se pripravljajo na veliko noč oskrbovanci Doma Marije in Marte v Logatcu, kako jo bodo preživeli in česa se najbolj veselijo, smo vprašali direktorja Janeza Kompareta. Pojasnil je, da so imeli oskrbovanci možnost prejema zakramenta svete spovedi, v avli doma so pripravili križev pot, pred cvetno nedeljo so izdelovali butarice. V sredi priprav je bila molitev. Jutri bodo v domu blagoslovili velikonočne jedi. "Pripravijo jih kuharji in jih naložijo na voziček, blagoslovim jih v obednici, kjer so navzoči vsi, zaužili jih bomo na velikonočno jutro," je povedal Kompare. V nedeljo bo tudi slovesna sveta maša, oskrbovanci doma pa so te dni najbolj veseli, ko jih obiščejo družine in sorodniki.

Sveto tridnevje poleg ostarelih posebej nagovarja tudi bolnike in invalide, saj po vsakem velikem petku pride velika noč, ki prinaša veselje, upanje in tolažbo. Kristus nas ni prišel rešit bolečine in smrti, ampak vstopa vanjo skupaj z nami, da bi po Njem dosegli večno življenje, piše v velikonočnem voščilu bolniške župnije. Bolniški duhovnik Toni Brinjovc opaža, da so ljudje ob praznikih najtežje v bolnišnici, veliko večja je tudi potreba po duhovni oskrbi. "Na razpolago za pogovor in zakramente sva dva duhovnika, sicer pa v kapeli ljubljanskega kliničnega centra pripravljamo vse obrede, kot bi jih imeli doma." Tako kot sinoči slovesna sveta maša zadnje večerje, se bodo tudi obredi velikega petka in slovesno bogoslužje velikonočne vigilije v kapeli ljubljanskega kliničnega centra začeli ob 19. uri in 30 minut. Danes ob 15h je bil tam tudi križev pot. Vstajenjska pobožnost s procesijo, ki ji bo sledila sveta maša, bo na veliko noč ob 10. uri. Na dan Gospodovega vstajenja bo ob 16. uri slovesno bogoslužje tudi v kapeli Marije, zdravja bolnikov na ljubljanskem onkološkem inštitutu. Sveta maša bo na veliko noč ob 19h še v bolnici Petra Držaja.

Po besedah zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca velika noč prinaša upanje in tudi osvoboditev marsikateremu zaporniku. Ker so v zaporih prostorske zmožnosti omejene, se praznovanje bolj osredotoča na vsebino velike noči. "Te štiri stene bodo minile. Bolj pomembno je, da se znamo osvoboditi vseh ujetosti, ki nas držijo v vsakdanjem življenju, kot so razni predsodki in nesporazumi."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.