Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Na ameriškem veleposlaništvu odkrili tablo v spomin na žrtve totalitarnih režimov

Slovenija | 16.04.2014, 16:10

Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so danes odkrili spominsko tablo v čast slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov. Veleposlanik Joseph Mussomeli je nagovoru dejal, da vprašanje sprave ostaja največja prepreka slovenski enotnosti.

Kot je poudaril, vprašanje sprave zaznamuje vsak vidik slovenske politike in gospodarstva ter Sloveniji včasih onemogoča, da sprejme pomembne notranje in zunanjepolitične odločitve. "Preteklosti ne moremo ignorirati, vendar hkrati ne bi smeli v njej živeti. Edini način, da v resnici naredimo korak naprej, je, da se ozremo nazaj, preteklost sprejmemo in se z njo pomirimo," je sporočil zbranim na ulici pred veleposlaništvom. Po njegovem prepričanju je ključ za razumevanje zgodovine pogumno vztrajanje pri spoznavanju resnice, kar pa ni mogoče brez ponižnosti.

"Vsi smo zmotljivi, vsi delamo napake, ko se trudimo postati takšni, kot si želimo biti. Vsi bi morali spoštovati trpljenje drugih in spoštovati odločitve, ki jih moramo sprejemati. Včasih smo tako ujeti v lasten gnev, da ne vidimo človečnosti drugih. Le kombinacija ponižnosti in sočutja nas bo postopoma pripeljala do resnične sprave," je poudaril Mussomeli. Rane se bodo pričele celiti šele, ko bomo sprejeli vsako izgubljeno življenje kot nacionalno tragedijo, ko se bomo oddolžili sleherni žrtvi z izgradnjo boljše prihodnosti za vse Slovence, je sklenil ameriški veleposlanik.

Spominska tabla
Spominska tabla © FB Veleposlaništvo ZDA

Na tabli, ki stoji na zunanji strani ograje ameriškega veleposlaništva, piše: "V spomin na vse žrtve totalitarnih režimov. Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom in nacizmom; izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod komunizmom; izkazujemo čast vsem Slovencem, ki so iskali mir in se niso mogli izogniti vojni; izkazujemo čast in slavimo pogum vseh Slovencev, ki se trudijo za narodno spravo; slavimo vse Slovence, ki se borijo za ohranitev slovenske neodvisnosti in njene identitete; slavimo pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda."

Odkritja table se je udeležilo nekaj deset ljudi, med katerimi je bilo tudi več znanih obrazov, med njimi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Juliusz Janusz, škof evangeličanske cerkve Geza Filo, direktorica Študijskega centra za narodno spravo in vidna članica SDS Andreja Valič Zver, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, poslanca SDS Jožef Jerovšek in Alenka Jeraj, novinar nacionalne televizije Jože Možina ter zgodovinarja Jože Dežman in Tamara Griesser Pečar.

Na ameriškem veleposlaništvu odkrili tablo v spomin na žrtve totalitarnih režimov
Na ameriškem veleposlaništvu odkrili tablo v spomin na žrtve totalitarnih režimov © FB Veleposlaništvo ZDA

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...