Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Praznični val domačih in tujih gostov

Slovenija | 18.04.2014, 07:00

Med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki si veliko obetajo tudi slovenski turistični delavci. Slovenska zdravilišča bodo bolje zasedena kot lani, na Obali pa pričakujejo 60- do 70-odstotno zasedenost hotelov. Ljubljana stavi predvsem tuje goste.

Na Obali pričakujejo 60- do 70-odstotno zasedenost hotelov

Velikonočni prazniki, ki letos padejo tik pred prvomajskimi, predstavljajo uvod v glavno turistično sezono in so ponavadi dober pokazatelj nadaljnjih trendov. V portoroškem turističnem združenju pričakujejo podobno zasedenost kot lani, ko so bili hoteli v času velike noči povprečno 60- do 70-odstotno zasedeni. V koprski občini v tem času pričakujejo približno 60-odstotno zasedenost hotelov oz. nekoliko več kot lani. Kot ugotavljajo v združenju, je letos veliko povpraševanje s strani domačih gostov, predvsem za družinske počitnice, pa tudi s strani avstrijskih in nemških gostov. V naslednjih dneh pričakujejo hotelirji pospešeno dinamiko rezervacij, saj se mnogi za počitnice odločajo v zadnjem trenutku.

Številni počitnikarji so prosti dan izkoristili za skok v morje ...
Številni počitnikarji so prosti dan izkoristili za skok v morje ... © Rok Mihevc

Sicer pa bodo v občini Piran v času praznikov obiskovalcem na voljo tudi več prireditev. Tako bo še do velikonočnega ponedeljka na ogled razstava Križev pot po piranskih cerkvah akademske slikarke Jane Vizjak. Park hotela Kempinski Palace bo gostil velikonočno tržnico, zadnji konec tedna v aprilu bo potekal Solinarski praznik, še en teden pozneje pa bo šavrinska vas Padna gostila Praznik olja in bledeža. Za razliko od Portoroža v Kopru sicer prevladujejo domači gostje, od tujih pa Italijani. Tudi na koprskem se bodo potrudili z različnimi prireditvami.

Zdravilišča bodo bolje zasedena kot lani

Zdravilišča bodo med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki bolje zasedena kot lani. Pričakujejo močan obisk tako domačih kot tujih gostov. Glede na podatke, ki so jih poslali iz različnih zdravilišč, bo zasedenost od 60 do 100-odstotna. V severovzhodnem delu Slovenije prevladujejo gostje z germanskih trgov, Češke in domači gostje, medtem ko bo na Bledu največ gostov iz Italije, Srbije, Hrvaške, Nemčije in Azije. Opažajo tudi povečan obisk z Danske, Nizozemske in Rusije. Ponekod pričakujejo tudi večje število dnevnih obiskovalcev, saj se konec aprila odprejo tudi zunanja kopališča. V Termah Olimia denimo v program animacije vključujejo tudi tradicionalne vsebine - barvanje pirhov, postavljanje mlaja, kresovanje, budnica za 1. maj.

Terme Olimia bazeni
Terme Olimia bazeni © ARO

Prestolnica pričakuje predvsem tuje goste

V Ljubljani v času prihajajočih velikonočnih in prvomajskih praznikov pričakujejo večinoma tuje goste, predvsem iz Italije, Avstrije in Nemčije. Hoteli bodo predvidoma zasedeni od 50- do 60-odstotno. Turizem Ljubljana v času omenjenih praznikov v skladu s tradicijo ne bo organiziral prireditev, so pa letos ob praznovanju 2000-letnice Emone poleg rednih vodenih ogledov prestolnice, ki potekajo trikrat dnevno, gostom na voljo tudi posebni vodeni ogledi po rimski Emoni, ki potekajo ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...