Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zoran Janković (foto: Izidor Šček)
Zoran Janković

Janković in Bratuškova v boj za 1. mesto

Slovenija | 14.04.2014, 19:26

Premierka Alenka Bratušek se bo na kongresu PS, ki bo 25. aprila, za predsedniško mesto pomerila s prvim predsednikom stranke Zoranom Jankovićem. Kot je dejala danes, bi bilo neresno, da bi kar dvignila roke. Težko pa si predstavlja, da bi vodila vlado brez strankine podpore, zato bo tudi z zaupnico, kot kaže, počakala.

Ob robu današnjega obiska PS v občini Kočevje je vodja največje vladne stranke Bratuškova namreč na vprašanje o zaupnici dejala, da je 25. april blizu in takrat bo videla, kaj ji je storiti in če je glasovanje o njeni zaupnici sploh še potrebno. "Težko pa si predstavljam, da bi vodila vlado, če me lastna stranka pri tem ne podpira," je dodala.

Čeprav je julija lani dejala, da z Jankovićem ne bo šla v boj za prvaka stranke, sedaj meni, da so rezultati te vlade dobri in da bi bilo neresno od nje, da bi kar tako dvignila roke, je še poudarila.

Iz PS so danes namreč sporočili, da sta tako Bratuškova kot Janković sporočila, da ostajata pri kandidaturi za predsednika stranke. Glede na napovedi koalicijskih partnerjev, pa tudi same Bratuškove, bi vrnitev Jankovića na čelo PS lahko pomenila konec vlade, čeprav je danes Janković dejal, da ima lahko PS tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta. Vlada ima priložnost zaključiti mandat, je poudaril.  Po njegovem ne gre za tekmo med premierko Alenko Bratušek in njim. Vprašanje, ali obstaja kakršnakoli možnost, da bi kandidaturo umaknil na samem kongresu, pa je Janković označil za "zanimivo, da ne rečem smešno". Razlog za kaj takšnega bi bil lahko le, da ga priprejo, je dodal. "O tem se zdaj tudi govori v medijih oziroma anonimkah, ampak jaz v to ne verjamem. Trdim, da si tega nihče tega ne upa narediti," je povedal in sklenil z besedami: "Vidimo se na kongresu 25. aprila."

PS je sicer kongres stranke najprej prestavila na čas pred volitvami, nedavno pa sta se tako Bratuškova kot Janković zavzela za čim prejšnji kongres. Bratuškova je napovedala tudi vložitev nove zaupnice, a so mnogi pričakovali, da bo glasovanje o zaupnici v DZ še pred kongresom stranke, s čimer naj bi Bratuškova želela ustvariti dodaten pritisk na članstvo oziroma disciplinirati člane PS.

Bratuškova je pred tednom dni v pismu članom pojasnila razloge za zaupnico in kongres PS. Ugotavlja, da je posledica njene "pasivnosti v PS in prikritega dvovladja stagnacija stranke na terenu" in padec podpore javnosti. Stranka, za katero ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati in povečevati števila podpornikov, je zapisala.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...