Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

SDS poziva vlado naj sprejme ukrepe za zagon gospodarstva

Slovenija | 14.04.2014, 19:19

Poslanska skupina SDS se mudi na obisku v Savinjsko – Šaleški pokrajini. O izzivih in težavah, s katerimi se regija srečuje, se poslanke in poslanci pogovarjajo z župani, gospodarstveniki in drugo javnostjo. Dotaknili pa so se tudi razmer v državi.

Vodja poslanske skupine Jože Tanko je ocenil, da ljudje poslankam in poslancem pogosto postavljajo vprašanja, zakaj je Slovenija še vedno v krizi. Slovenija namreč še vedno izrazito izgublja v primerjavi s sosednjimi državami, kajti trendi, ki jih beleži Slovenija so slabši od konkurenčnih okolij. "V krizi smo zaradi neustreznih odzivov Pahorjeve vlade in vlade Alenke Bratušek, zaradi dodatnih zaposlitev v javnem sektorju in frakcijskih bojev znotraj največje vladne stranke PS. Dvomim, da bomo ne glede na rezultat kongresa dobili ustrezen odgovor na razmere v Sloveniji." Poudaril je tudi, da je več ministrov obremenjenih z obtožbami, nekateri so tudi v kazenskih postopkih. Po njegovi oceni ima vlada težave tudi s kadrovanjem, pri čemer je izpostavil, da smo praktično že pol leta brez ministra za zdravje, kar botruje tudi nekaterim velikim problemom. Tanko je predstavil vrsto sklepov, ki jih je sprejela poslanska skupina na obisku. Prvi sklep se nanaša na situacijo v Savinjsko-šaleški pokrajini. "Ena od ključnih investicij je investicija v blok TEŠ 6 in glede na to, da se ta investicija odvija na tak način, ugotavljamo, da  vlada ne pristopa k temu, da bi se investicija zaključila s pogoji iz poroštvene pogodbe, zaključek te investicije pa tudi ne bo prinesel novih delovnih mest, zato pozivamo vlado, da tudi na tem področju sprejme ukrepe glede delovne sile."

Poslanka Romana Tomc pa je spomnila, da danes mineva natanko dva meseca od podpisa prenovljene koalicijske pogodbe, kjer je napisanih nekaj visokoletečih ciljev in trdnih zavez, ki naj bi jih ta koalicija uresničila v čim krajšem času. "Ko pogledamo to s časovne distance dveh mesecev, vidimo, da je to bil le kup lepih želja, kjer so ključne zaveze koalicije, kaj bo naredila in česa ne. Kredibilnost se kaže tudi v tem, ali koalicija tisto, kar se je sama zavezala, spoštuje ali ne in ugotovimo lahko, da svojih zavez ne spoštujejo. Jasno so se zavezali, da ne bodo dvigovali davkov, pa temu ni tako." Po njenih besedah je tudi nacionalni reformni program le spisek želja. Dejala je, da se je vlada v njem zavezala, da bo ustvarila do 80.000 novih delovnih mest. A kot pravi Tomčeva, ne ve kateri ukrepi so tisti, ki jih bo vlada naredila zato, da bo pomagala gospodarstvu in da se bodo ta nova delovna mesta razvila. Žal ji je, da vlada samo dviguje obremenitve, davke in prispevke.

Spregovoril je župan občine Šoštanj Darko Menih, ki je povedal, da je poslancem SDS predstavil bistvene probleme s katerimi se sooča njihova občina, to pa je predvsem brezposelnost. Skrbi ga predvsem kaj bo z delovnimi mesti, ko bo stekla proizvodnja v TEŠ 6. Poslance je pozval, naj pomagajo pri reševanju njihovih težav.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...