Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kaj pa, če je vse res?

| 15.04.2014, 16:52 Blaž Lesnik

Ste opazili, da so okrog nas vsak dan neverjetne zgodbe? Popolnoma obkroženimi smo z njimi. Zjutraj, ko odpremo elektronski poštni nabiralnik nas že čakajo, vse sveže in slikovite so pripravljene, da nam ukradejo nekaj pozornosti. A to je šele začetek, za ogrevanje. Potem je potrebno pogledati, kaj je novega v spletnih novicah, komentarjih, forumih... In tu je že čas za kosilo: nepregledna paleta socialnih omrežij.

Naši možgani sprejemajo in kopičijo - informacija na informacijo, zgodba na zgodbo. Vsako minuto je napisanih in v svet poslanih 200 milijonov elektronskih sporočil, Facebook uporabniki pa si v istih šestdesetih sekundah delijo 700.000 vsebin.

Ne da bi to sploh dobro opazili, smo se naenkrat znašli v velikem svetu informacij. In seveda se v njem ne znajdemo prav dobro. Človeški možgani se evolucijsko spreminjajo zelo počasi in prilagajanje na novo okolje in spremenjene razmere se odvija skozi številne generacije. Razvojni psihologi vedo veliko povedati o tem, kako na primer naša amigdala, ki je poenostavljeno rečeno center čustev v možganih, deluje še vedno tako, kot je v času naših predzgodovinskih prednikov, ki so živeli v jamah. Jamski človek pa je bil človek akcije, ne človek zbiranja in ločevanja informacij. Ob obilju vseh informacij, ki so ne samo zmešale našo presojo, ampak smo postali tudi odvisni od njih, cvetijo tudi tako imenovane teorije zarote. Ob njih bi se verjetno pred desetletjem ali dvema nasmejali od srca, danes pa so znotraj različnih spletnih krogov vedno bolj pomembne in jemljejo vedno več pozornosti.

Morda ste tudi vi slišali...
...da sneg ni več tak, kot bi moral biti? Da se snežna kepa pod vplivom vžigalnika ne tali takoj in da postane črna. Ali pa da je bil letošnji močan žled posledica težkih kovin, ki jih v zrak spuščajo ameriška letala. Da ne govorimo o sledeh letal v zraku, t.i. "chemtrails-ih". Te kemične snovi so namreč - po prepričanju mnogih - krive za številne zdravstvene in okoljske tegobe, ki pestijo ljudi in naš planet. Če se danes želite prepričati o tem, ali cepljenje pri otrocih povzroča avtizem, bo teden dni premalo za stotine spletnih strani in "argumentov", ki jih na to temo ponujajo. Ali verjamete v paranormalne pojave ali pa v to, da neka posebna dieta pozdravi točno tisto bolezen, ki jo ima vaša teta? Obstaja množica spletnih strani, ki bodo potrdile in okrepile to vaše prepričanje. V resnici lahko danes človek na brezmejnem internetu najde podporo za skoraj vsako noro idejo, v katero verjame. In to kljub temu, da tehtne informacije, do katerih bi prišli ob nepristranskem iskanju, nasprotujejo neverjetnim zgodbam.

Neverjetno, zastrašujoče, zarotniško in malce skrivnostno... Vse to pritegne pozornost. Še bolj privlačno je takšne zgodbe širiti naprej, saj podzavestno računamo na učinek, ki ga bomo med spletnimi znanci dosegli. "Ali še ne veste? Seveda, kar poglejte, tu je povezava"... se glasi njihovo sporočilo in v podkrepitev tudi video posnetek, na katerem neobrit možakar v poltemi z vžigalnikom tali snežno kepo...

Včasih si je človek z logičnim sklepanjem zagotovil preživetje, danes pa išče argumente, s katerimi okrepi svoje nestrinjanje: s pojavi, ki si jih ne zna razložiti, pravili in zakoni ali kar z obstoječim družbenim redom in politiko (kjer so tako ali tako same zarote).
Prav je, da so zaradi takih zarotniških teorij, ki se širijo hitreje kot požar, na primer meteorologi nedavno pripravili in objavili razlago pojavov, ki - kot so zapisali - burijo domišljijo nekaterih ljudi. Marsikomu življenje ne prizanaša. Srečuje se z depresijami, tesnobnostjo in drugimi strahovi, ki jih tovrstne zastrašujoče in za lase privlečene zgodbe po nepotrebnem le stopnjujejo in ustvarjajo napeto ozračje.

Internet in spletne tehnologije lahko prinesejo veliko dobrega
Z internetom seveda ni nič narobe. Gre za človeka pred tipkovnico in ekranom – uporabnika torej. In za njegovo veščino, ozaveščenost in odločenost, da najde pravi signal v velikem hrupu, da poišče tisto, kar je res pomembno v ogromni množici balasta. Pater Marko Rupnik nas je v 9. radijskem misijonu navdihoval in spodbujal k temu, da bi živeli kot odrešeni kristjani (mimogrede, tudi radijski misijon se širi preko spleta, kar je seveda dobro).

Vstopili smo v veliki teden. Naj največja in zares neverjetna zgodba vseh časov ne gre mimo nas ali se izgubi v morju nepomembnih postranskosti. Zgodila se je pred 2000 leti in nam vsem odprla pot veselja, upanja in odrešenosti. Pomagajmo jo širiti naprej, da bodo lahko tudi tisti, ki je morda ne poznajo, vzkliknili: „Kaj pa, če je vse res ?!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...