Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Jaklič o pravnomočni sodbi v zadevi Patria: Zdaj je odprta pot do ustave

Slovenija | 29.04.2014, 18:43

Predavatelja na ameriškem Harvardu dr. Klemena Jakliča potrditev prvostopenjske sodbe v zadevi Patria ni posebej presenetila, čeprav je, kot je poudaril, umanjkanje neposrednih dokazov očitno. V pogovoru za naš radio ni želel govoriti o političnih posledicah, saj ni, tako je dodal, politični analitik. Prepričan pa je, da bo iz vsega, kar se bo še dogajalo, izšel pomemben nauk za slovensko pravosodje.

Kot je dejal dr. Jaklič, smo v Sloveniji že vajeni tega, da ne vemo, kakšna bo odločitev rednih sodišč. Ker smo v pojasnilih lahko slišali, da je sodba v zadevi Patria indična, nas je zanimalo, kaj to pravzaprav pomeni. "Gre za sklepanje na podlagi posrednih namigov, indicev. Ko naj bi bil krog indicev sklenjen in povsem vodotesen, bi sodišče lahko sprejelo obsodilno sodbo." A v zadevi Patria po mnenju dr. Jakliča ni tako. "Krog indicev še zdaleč ni sklenjen, poleg tega je v postopku prišlo do vrste kršitev temeljnih ustavnih pravic."

Dr. Jaklič je prepričan, da je pot do ustave, zdaj povsem odprta. Redna sodišča, tako je dodal, ustavnega diskurza v tem primeru do zdaj niso posebej upoštevala. "Ustava bo imela nauk za slovensko redno sodstvo, ki bo zgodovinski. Hkrati bo ustavni prispevek za slovensko pravno državo in demokracijo neprecenljiv."

Med izredna pravna sredstva, po katerih lahko zdaj posežejo obsojeni, sodita pritožbi na vrhovno in ustavno sodišče. "Sicer je redna pot na vrhovno in šele nato na ustavno sodišče, a ko gre za očitno kršitev človekovih pravic, lahko ustavno sodišče v tej fazi poseže že prej. Predvidevam, da se bo odvetniška ekipa odločila za obe opciji." Dr. Jaklič verjame, da se bo zadeva ustavila že na tej stopnji in ne bo prišla do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. "Doktrina na tem sodišču je precej jasna. Nobeno resno ustavno sodišče, ki da nekaj nase, si ne bi upalo presoditi v nasprotju s to doktrino," je še pojasnil Jaklič.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...