Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež na obisk v rimski župniji

Cerkev po svetu | 04.05.2014, 08:00 Petra Stopar

Papež Frančišek bo v tem mesecu opravil pastoralna obiska po rimskih župnijah. Danes bo obiskal cerkev sv. Stanislava v Rimu, ki je znana tudi kot cerkev Poljakov. 18. maja se bo odpravil še v marijansko svetišče Matere božje ljubezni, priljubljeno romarsko središče blizu Rima.

Cerkev sv. Stanislava je bila izvorno posvečena sv. Salvatoreju Pensilisu de Surracu in je omenjena v listinah iz leta 1174. Papež Gregor XIII. jo je dodelil kardinalu Osiu, ki jo je predelal leta 1582 in jo posvetil sv. Stanislavu. Od srednjeveške cerkve danes ni ostalo nič. Sedanjo je med letoma 1729 in 1735 zgradil arhitekt Francesco Ferrari. Leta 1982 je postala narodna župnija Poljakov v Rimu.

Poleg verskega središča, ki ohranja poljsko versko izročilo, predstavlja tudi kulturno središče, ki povezuje poljske priseljence. Župnijo je 13. maja 1979 obiskal sv. Janez Pavel II. Papež Frančišek bo Poljakom, ki se zbirajo v omenjeni župniji, gotovo spregovoril tudi o poljskem papežu, ki je bil nedavno slovesno razglašen za svetnika.

Čez dva tedna se bo sveti oče odpravil še v Marijansko svetišče, posvečeno Materi božje ljubezni, 12 kilometrov iz Rima. V njem je podoba Marije, ki sedi na prestolu, v naročju drži malega Jezusa, ob straneh sta angela, nad njo pa golob, simbol Svetega Duha, ki se spušča nanjo. Pred to podobo so pastirji, ki so preko zime pasli svoje črede v bližini ruševin, običajno hodili molit rožni venec.

Leta 1750 je bila na pobudo kardinala Carla Rezzonica, kasnejšega papeža Klemna XIII., zgrajena cerkev, kjer je osrednje mesto dobila Marijina podoba. Romanja in pobožnosti so v naslednjih letih in stoletjih vedno bolj naraščala. Svetišče je leta 1932 postalo župnija, župnik Umberto Terenzi je čez deset let ustanovil kongregacijo Hčere Matere božje ljubezni, pozneje pa še duhovnike oblate, ki od takrat skrbijo za svetišče.

Svetišče Matere božje ljubezni je trikrat obiskal sv. Janez Pavel II., enkrat pa je tja poromal tudi papež Benedikt XVI.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...