Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Kaj iščete živega med mrtvimi?

Papež in Sveti sedež | 23.04.2014, 12:08 Marta Jerebič

Papež Frančišek, ki danes praznuje svoj godovni dan, je splošno avdienco navezal na besede, ki sta jih angela izrekla ženam: Kaj iščete živega med mrtvimi? Te besede so kot temeljni kamen v zgodovini, lahko pa tudi kamen spotike, če se ne odpremo Veseli novici. Kot je dejal papež, si moramo večkrat na naši vsakodnevni poti reči: Zakaj iščeš živega med mrtvimi. Večkrat namreč iščemo življenje med mrtvimi stvarmi, stvarmi, ki danes so, jutri pa jih ni več.

Zakaj iščeš živega med mrtvimi. Te besede potrebujemo, ko se zapiramo v številne oblike sebičnosti in samozadovoljstva; ko si dovolimo, da nas zapeljejo zemeljske moči in stvari tega sveta, ko pozabimo Boga in bližnjega, ko naša upanja polagamo v minljivosti sveta, v denar, uspeh. Takrat nam Božja beseda pravi: Kaj iščete živega med mrtvimi? »Zakaj iščeš tam, to ti ne more dati življenja. Morda ti da veselje za eno minuto, dan, teden, mesec, kaj pa potem? Kaj iščete živega med mrtvimi? Ta stavek nam mora vstopiti v naše srce in ga moramo ponavljati,« je dejal papež.

Ni lahko sprejeti življenje Vstalega Kristusa in njegovo prisotnost med nami. Evangelij nam prikaže odzive apostola Tomaža. Marije Magdalene in dveh učencev iz Emavsa. Tomaž postavi pogoj veri, želi dokaz, se dotakniti ran. Marija Magdalena joka. Vidi ga, a ga ne prepozna, da je Jezus, se zave šele, ko jo pokliče po imenu. Učenca iz Emavsa srečata Jezusa in pustita, da ju skrivnostni popotnik spremlja. Vsak od teh je iskal živega med mrtvimi in sam Gospod je popravil njihovo pot. Kaj pa vsakdo izmed nas, je vprašal sveti oče. Kateri poti sledim, da se srečam z vstalim in živim Kristusom? On bo vedno blizu nas in preusmeril našo pot, če se bomo zmotili. »Ta opomin: 'Kaj iščete živega med mrtvimi' nam pomaga, da gremo ven iz naših prostorov žalosti, in nas odpre obzorjem veselja in upanja. Tega upanja, ki odstrani skale z grobov in opogumlja k oznanjevanju Vesele novice, sposobne rojevati novo življenje za druge.«

Papež Frančišek se je ob koncu avdience zahvalil za številna voščila za veliko noč in god.

 

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.