Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Škof Komarica o razmerah v Bosni

Cerkev po svetu | 16.04.2014, 19:00 Tanja Dominko

V postnem času, ko premišljujemo o Kristusovem trpljenju, je razumevanje tega njegovega darovanja za nas še posebej pristno v krajih, kjer je bilo v minulih letih prelite veliko krvi. S kakšno lahkoto se dvigne roka obsodbe na nekoga, katerega "greh" je zgolj pripadnost veri ali etnični skupnosti, se je pokazalo v času vojne na Balkanu. Sosed naenkrat ni bil več sosed, ampak sovražnik. Danes o tem vojnem času pričajo le še redke hiše, kjer so še vidne sledi granat ali drugega strelnega orožja. A vojne rane pri ljudeh ostajajo in se le počasi celijo. O tem smo v Banja Luki govorili s škofom Franjom Komarico.

Mnogo krvi je bilo prelite tukaj, kakšne so posledice, kako se odraža to med verniki in kakšno je stanje danes?

"Sam se zahvaljujem Bogu, da je dal moči tukajšnjim katoliškim vernikom, ki so ostali tukaj, da v sebi ne nosijo sovraštva, nimajo želje po maščevanju, ampak odpuščajo tistim, ki so izvajali zločine, ki so uničevali njihova življenja in življenja svojcev. Tukaj je ostal samo del prebivalcev, mnogi so bili pregnani in niso imeli možnosti, da bi se vrnili domov. Prav tako se zahvaljujem Bogu tudi za to, da je dal duhovnikom, redovnicam in redovnikom moči, da so pridigali o odpuščanju, potrpljenju, spravi, nošenju križa. V času vojne je bilo naše geslo, da raje prenašajmo zlo, kot pa da bi drugim storili kaj žalega ali nepravičnega. Tako je tudi Jezus govoril, da če želimo biti njegovi učenci, moramo delati dobro tistim, ki nas sovražijo, molimo pa za tiste, ki nas preganjajo. Sam sem priča, da je mnogim katoličanom to uspelo."

Koliko je katoličanov tukaj v Banja Luki?

"V Banjaluški škofiji jih je le nekaj tisoč, približno 5 tisoč 500, od približno 80 tisoč, kot jih je bilo nekoč. Na območju celotne Republike Srbske jih je danes približno 12 tisoč od 120 tisoč, kot jih je bilo pred vojno."

Približno 350 Slovencev je poromalo v Banja Luko v postnem času, kaj to pomeni vam?

"To je zame en velik Božji dar, da je tako velika skupina vernikov iz neke druge države želela poromati v našo državo, da slišijo, da je življenje in blagoslov tudi pri nas. Vaš prihod bo gotovo s pomočjo medijev spodbudil tudi druge iz drugih držav, saj dokazujete, da ste del Cerkve, ki nima meja, niti državnih niti narodnih niti jezikovnih,ampak ste kot Kristusovi verniki člani človeštva. Bog je ustvaril vse ljudi, mi kristjani pa smo dolžni prenašati veselo novico. Bog nas spodbuja, da se ljubimo med seboj. Naša naloga je, da to prenesemo vsem ljudem, kot katoličani moramo pričati o Božji ljubezni. Ne drži namreč, da Bog v Bosni nima kaj početi, ne smemo dovoliti, da bi ga izgnali iz Bosne, izganja se ga iz različnih delov Evrope. To je nevarno. Mi tukaj žanjemo sadove izganjanja Boga iz naše srede. Tudi vi Slovenci, ne smete dovoliti, da se Boga izžene iz vašega življenja."

Zdaj smo v posebnem času, v postnem času, kako se na Veliko noč pripravljate vi?

"Sam sem s postno poslanico na začetku postnega časa dal napotke vernikom in duhovnikom, kako naj se pripravljajo, tako s postom, kot molitvijo, prejemanjem zakramentom, obiskom svete maše, usmiljenjem do bližnjih, vernih in nevernih. Želeli smo spodbuditi verne, da postanejo občutljivi do stiske drugih, s pomočjo posta in molitve. Veselim se, da so številni dobro sprejeli te napotke in da se trudijo v vsakdanjem življenju."

 

 

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...