Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ukrajina (foto: Wikipedia)
Ukrajina

Negotova usoda katoliških škofov na krimskem polotoku

Cerkev po svetu | 11.04.2014, 11:32 Marta Jerebič

Pomožni škof v Odessi-Simferopolu na krimskem polotoku, msgr. Jacek Pyl, je za organizacijo Pomoč Cerkvi v stiski dejal, da so povsem odrezani od preostalega dela Ukrajine. Celo paketi pomoči so blokirani na meji. Komunicirajo pa lahko le prek telefonov ali elektronske pošte.

Msgr. Pyl poudarja, da potrebujejo veliko molitve. Kot je dejal, na krimskem polotoku preživijo samo zaradi krščanskih vrlin: vere, upanja in ljubezni. „Vera nam omogoča, da na dogajanje gledamo skozi prizmo Božje previdnosti; z upanjem usmerjamo naš pogled v prihodnost, saj vemo, da nam je Bog blizu v tem težkem trenutku; ljubezen do Boga in naših bratov pa nam pomaga, da v naših srcih ne gojimo sovraštva,“ je dejal za Pomoč Cerkvi v stiski, organizacijo papeškega prava, ki podpira pastoralno dejavnost Cerkve tam, kjer je preganjana.

Katoliška Cerkev v škofiji Odessa-Simferopol šteje komaj 2 tisoč vernikov, kljub redkim virom pa pomaga številnim družinam v težavah. Po referendumu o priključitvi krimskega polotoka Rusiji, so ukrajinske banke zaprli, da bi omogočili prostor tistim iz ruske federacije, ruska valuta je komaj začela krožiti, med prehodnim časom pa prebivalci niso mogli priti do svojih računov ali prejemati plače in pokojnine. Kot je še povedal msgr. Pyl, v takih razmerah poskušajo pomagati z živili in zdravili, posebno pozornost namenjajo številčnejšim družinam. Pomagajo tudi grkokatoliškim vernikom, ki se udeležujejo njihovih bogoslužnih slovesnosti, saj so vsi njihovi duhovniki zapustili Krim.

Rimokatoliški duhovniki so ostali na polotoku, vendar njihova prihodnost ni jasna. Vlada v Moskvi naj bi namreč zahtevala vizume za Ukrajince, ki ne izhajajo iz Krima. Večina duhovnikov, ki delujejo v škofiji Odessa Simferopol, je poljske narodnosti, imajo pa dovoljenje za bivanje, ki ga je izdala ukrajinska vlada. Odcepitev Krima je nadalje prekinilo tudi več let trajajoča pogajanja s Kijevom za vrnitev cerkvene lastnine, ki je bila zaplenjena v času sovjetskega režima.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...