Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Radijski misijon v znamenju skorajšnjih papežev svetnikov

Slovenija | 05.04.2014, 17:22 Tone Gorjup

Teden med tiho in cvetno nedeljo že tradicionalno namenjamo duhovni pripravi na praznovanje Gospodovega vstajenja. Z željo in povabilom „Ostati v Kristusu!“ bomo nagovarjali svoje poslušalce v radijskem programu v dneh od 6. do 12. aprila, ko bo potekal radijski misijon, deveti po vrsti. Za voditelja smo prosili patra Marka Rupnika, ki je že pred dvema letoma sprejel ta ponovni izziv za radijsko oznanjevanje Božje besede.

Veseli smo in hvaležni, ker je pater Marko Rupnik ponovno sprejel nalogo radijskega misijonarja. Prav z njegovim sodelovanjem in pomočjo njegovih sobratov jezuitov smo pripravili prvi radijski misijon v programu Radia Ognjišče v letu 2006.

Za letošnji radijski misijon je pater Marko Rupnik sam pripravil 12 govorov, kar pomeni, da bosta dnevno dva – ob 11.00 in 17.00, na prvi dan bo govor ob 17.00, na zadnji dan ob 11.00. Govore smo posneli že pred tedni, večino v našem studiu, nekaj pa jih je pater Marko posnel v studiu Radia Vatikan. Osebno bi rad bil v dneh misijona med nami, a mora biti v teh dneh v Krakovu, kjer s svojo ekipo ustvarja 800 kvadratnih metrov mozaika v novem centru Janeza Pavla II., kjer se že nahaja relikvija blaženega papeža, epruveta z njegovo krvjo.

Letošnji radijski misijon lepo sovpada z duhovno pripravo na zgodovinski dan, ko bosta dva izredna in velika papeža razglašena za sveta: blaženi Janez XXIII. in blaženi Janez Pavel II. Slednji je ob prevzemu petrinske službe zaklical svetu: "Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristusu!" Blaženi Janez XXIII. pa je o cilju 2. vatikanskega koncila dejal, „da v Cerkev spustimo nov zrak!“

Misli obeh blaženih papežev, ki bosta čez slab mesec svetnika, sta lahko odlični spodbudi, ko bomo preiskovali svojo notranjost, premišljevali o svojem življenju in iskali način, kako še bolj in globlje „ostati v Kristusu“. V dneh radijskega misijona naj se zgodi, kar smo v pripravah molili, da zatremo sebičnost, se med seboj zbližamo in povežemo v eno družino Božjih otrok.

Ob spodbudah patra Marka Rupnika se vsak večer povežimo v skupni molitvi rožnega venca, ki ga bomo prenašali iz naše radijske kapele; molitev bodo vodile redovnice iz različnih redovnih skupnosti, ki delujejo med nami. Od ponedeljka do petka se bosta lahko v času med 12. in 14.00 ter 18. in 20.uro pogovorili po telefonu z duhovnikom. In naj bo radijski misijon tudi spodbuda za prejem zakramenta svete spovedi, morda prav v petek, 11. aprila, ko bo v več cerkvah po vsej državi ta priložnost od jutra do večera. O krajih vas bomo informirali v našem programu, lahko pa si jih preberete na naši spletni strani, kakor tudi o radijskem programu v času misijona, dnevno pa bodo tudi objavljeni odlomki Božje besede, ob katerih je pater Marko Rupnik pripravil premišljevanja.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Radijski misijon
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...