Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Damijana Medved (foto: Klemen Medved)
Damijana Medved

Alkoholizem starejšega je predvsem izziv za njegove svojce

| 21.03.2014, 07:22

Tako je v marčevski oddaji Modrost v očeh povedala gostja oddaje, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka mag. Ksenija Ramovš, dolgoletna terapevtka.Tokratno oddajo smo posvetili alkoholizmu, ki je v Sloveniji velik problem, česar se zavedajo tudi pri Slovenski Karitas, kjer že deveto leto pripravljajo postno akcijo 40 dni brez alkohola, ki nam jo je predstavil Peter Tomažič.

Na vprašanje, ali je upokojitev dejavnik tveganja za alkoholizem, je Ksenija Ramovš odgovorila, da je upokojitev kritična točka za tiste ljudi, ki so imeli že prej težave z alkoholom, poleg tega pa so še posebej storilnostno naravnani. Zato je pomembno, da poleg službe gojimo veselja, hobije, ki se jim potem po upokojitvi lahko še bolj posvetimo.

O svojcih, ki živijo ob starejšem alkoholiku, je naša gostja povedala, da je to zanje velika priložnost, da se spravijo in poiščejo tiste pozitivne stvari, ki jih ima vsak človek, tudi alkoholik, seveda.

Ksenija Ramovš je predstavila tudi značilnosti, ki so lastne starejšim alkoholikom, saj telo starejšega deluje drugače kot telo mlajšega in se tudi drugače odziva na alkohol.

Ksenija Ramovš je tudi predstavila načine pomoči, ki jih imamo v Sloveniji za zdravljenje alkoholikov. Kot prvega je navedla zdravljenje v psihiatričnih bolnišnicah, kjer traja hospitalizacija 2-3 mesece in potem še približno 3 leta urejanja; sprememba življenjskega sloga je namreč dolgotrajno delo. Omenila je tudi AA, anonimne alkohlike in AL-ANON, kjer dobijo podporo svojci alkoholika. Tudi v okviru Inštituta Antona Trstenjaka deluje terapevtska skupina za zdravljenje alkoholikov.

Ksenija Ramovš
Ksenija Ramovš © ARO

Naša gostja je poudarila tudi vlogo Cerkve pri učenju zdravega življenjskega sloga, kjer so že oratoriji za najmlajše začetek, kjer se mladi učijo kvalitetnega preživljanja prostega časa.

Peter Tomažič, predstavnik Slovenske Karitas pa nam je predstavil postno akcijo 40 dni brez alkohola, ki ima letos naslov »Ali si upaš biti z manj ali nič alkohola?. V letih, odkar poteka akcija, z veseljem spremljajo spremenjeno držo do alkohola v slovenski družbi. Tako npr. danes lahko srečate ljudi, ki gostom-voznikom sploh ne ponudijo alkohola, saj enostavno ni razumno, da bi ponudili alkohol nekomu, ki bo šel nato vozit – gesta, ki je bila še pred nekaj leti skoraj nepojmljiva. Pri Karitas poznajo tudi kar nekaj navdihujočih zgodb, ko je postna akcija pripomogla k trajni abstinenci. Zavedajo pa se, da je priložnosti za ozaveščanje in ukrepanje zelo veliko – ob predpostavki, da je v Sloveniji približno 200.000 alkoholikov, ki živijo v družinah, kar pomeni, da je alkoholizem nekaj, kar zadeva dobršen del Slovencev.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...