Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Ángel Fernández Artime novi vrhovni predstojnik salezijanske družbe

Svet | 25.03.2014, 14:47

27. vrhovni zbor salezijanske družbe, ki od februarja do aprila 2014 zaseda v Rimu, je danes, 25. marca 2014, v prvem krogu volitev izvolil novega vrhovnega predstojnika salezijanske družbe in očeta edinosti salezijanske družine, 10. naslednika sv. Janeza Boska v vodstvu omenjene družbe. To je Ángel Fernández Artime, star 53 let, dosedanji inšpektor inšpektorije Argentina jug, po rodu iz Leona v Španiji. Iz Slovenije sta člana 27. vrhovnega zbora: mag. Janez Potočnik, inšpektor, in dr. Franc Maršič, delegat.

Ángel Fernández Artime, star 53 let, se je rodil 21. avgusta 1960 v Gozón-Luanco, kneževina Asturija, Španija. Prve redovne zaobljube je izpovedal 3. septembra 1978, večne redovne zaobljube pa 17. junija 1984 v Santiago de Compostela. V duhovnika je bil posvečen 4. julija 1987 v Leónu.

Njegova matična inšpektorija (provinca) je León; bil je delegat za salezijansko mladinsko pastoralo, ravnatelj šole v Ourense, član inšpektorialnega sveta in inšpektorjev vikar ter inšpektor v letih 2000-2006.

Pri prejšnjem, 26. vrhovnem zboru, je bil član tehnične komisije, ki je pripravljala omenjeni vrhovni zbor. Od leta 2009 je bil inšpektor inšpektorije Argentina jug; v tej vlogi je sodeloval tudi z buenosaireškim nadškofom kard. Jorgejem Mariem Bergogliem, danes papežem Frančiškom.

Študij: diplomiral iz pastoralne teologije, magisterij iz filozofije in pedagogike.

23. decembra 2013 je bil imenovan za inšpektorja nove inšpektorije Sredozemska Španija, posvečeni Mariji Pomočnici; te vloge seveda ne bo mogel prevzeti, saj je sedaj njegova vloga ta, da postane oče celotni salezijanski družbi.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...