Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Krim za Ukrajino ni izgubljen

Svet | 21.03.2014, 12:44 Petra Stopar

Potem ko je sporazum o priključitvi Krima in mesta Sevastopol Rusiji ratificiral spodnji dom ruskega parlamenta, je to storil še zgornji dom. Moskva vztraja, da je priključitev nepovratna, toda Ukrajina napoveduje boj za osvoboditev polotoka. Voditelji Evropske unije so medtem razširili drugi krog sankcij proti Moskvi.

Gospodarske sankcije še niso prišle na vrsto

Evropska unija je seznam oseb, kaznovanih s prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja, razširila z dvanajstimi novimi imeni. Za gospodarske sankcije se za zdaj še ni odločila. Poleg tega so voditelji z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom podpisali politični del sporazuma o krepitvi vezi z unijo. To dejanje je bilo predvideno že novembra, a ga je tedanji, nato odstavljeni predsednik Viktor Janukovič zavrnil, in se obrnil k Rusiji. To je tudi sprožilo proteste in krizo v Ukrajini.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je bil po prvem dnevu vrha voditeljev članic V Bruslju jasen. Unija odcepitve Krima ne bo priznala: »V 21. stoletju ni prostora za nasilno spreminjanje meja na evropski celini.«

Tako želi unija Rusijo pritisniti ob zid z uvajanjem dodatnih kazni in je razširil seznam kaznovanih oseb, med katerimi so nekatere po Van Rompuyjevih besedah na res visokih položajih. Poleg tega je Bruselj odpovedal vse sestanke in vrh z Rusijo, načrtovan junija. Ne bo pa še uvedel najostrejših sankcij, ki vključujejo embargo na ruski plin in nafto ter na orožje in trgovino.

»Sankcije že vplivajo na razpoloženje vlagateljev v Rusiji in so zgolj orodje zunanje politike, s katerim želimo doseči cilj – ustaviti ruske ukrepe proti Ukrajini in obnoviti ukrajinsko suverenost. Rešitev za to moramo najti prek pogajanj,« meni Van Rompuy.

 

EU s sporazumom pomaga pri reformah v Ukrajini

V tej luči je Evropska unija pripravljena posredovati v dialogu med sprtima stranema, Ukrajini pa zagotavlja podporo v prizadevanjih, da postane močna, stabilna in demokratična država. Del te pomoči je tudi dodatna finančna injekcija v višini milijarde evrov v zameno za reforme in odprtje trga.

O tem, kaj sporazum z unijo o krepitvi vezi prinaša Ukrajini, premier Jacenjuk pravi: »Evropska unija nam bo pomagala izpeljati vse gospodarske reforme in nam omogočila vstop na evropski trg, kar bo bistveno spodbudilo našo gospodarsko rast, dodatno bomo pridobili do 490 milijonov evrov.«

Sankcije zoper Rusijo uvajajo tudi ZDA

»Naša podpora vzhodnoevropskim zaveznikom se je že povečala, še naprej bomo povečali skupne zmogljivosti v Natu, z Evropo bomo okrepili tudi sodelovanje na gospodarskem in predvsem na energetskem področju,« je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Prav vprašanje energetske neodvisnosti Evropske unije je po Jacenjukovem prepričanju izredno pomembno. Ob tem poudarja, da je treba položaj, ko Rusija Ukrajino kaznuje z višanjem cene plina, obrniti.

 

Krimska kriza se zaostruje tudi na terenu

Po navedbah Kijeva so ruski vojaki zavzeli najmanj tri ukrajinske vojaške ladje, prišlo naj bi tudi do streljanja. Moskva tega ni potrdila, obenem pa obljublja, da ne bo napadla vzhoda Ukrajine.

Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Leonid Polyakov je za britanski BBC povedal, da so ukrajinske vojaške vrste pripravljene na morebiten boj, saj se bojijo, da bodo pripadniki ruske črnomorske flote napadli jug in vzhod države. Ob tem Polyakov noče priznati, da je Ukrajina Krim praktično izgubila. »To bo vedno ukrajinsko ozemlje in samo vprašanje časa je, kdaj bo spet pod našo pristojnostjo.«

Beneška komisija: Ni bilo pogojev za razpis referenduma na Krimu

Da je Krim po ustavi in odločbah ustavnega sodišča Ukrajine nedeljiv del ukrajinskega ozemlja, je spomnila tudi t.i. Beneška komisija, ki je svetovalno telo Sveta Evrope. Zaradi tega tudi ni bilo podlage za razpis referenduma na Krimu, na katerem so se njegovi prebivalci minulo nedeljo odločili za odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji.

Kot je za STA dejal slovenski član komisije, nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribič, komisija še meni, da bi na Krimu lahko odločali kvečjemu o višji stopnji lokalne samouprave, nikakor pa ne o odcepitvi.

 

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...