Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

V Carigradu bo leta 2016 pravoslavni koncil

Svet | 20.03.2014, 13:51 Tone Gorjup

Patriarhi pravoslavnih cerkva so se na nedavnem srečanju v Carigradu dogovorili, da se bodo v letu 2016 zbrali na carigrajskem ekumenskem koncilu v cerkvi Áya Iríni. Odločitev o prvem srečanju pravoslavnih cerkva po več kot tisoč letih so pozdravili tudi v katoliški Cerkvi.

Pravoslavne cerkve se že več kot pol stoletja pripravljajo na tako imenovani vesoljni zbor po zgledu prvih sedmih ekumenskih koncilov. Zadnji med njimi je bil četrti carigrajski koncil, ki sta ga leta 869 sklicala cesar Bazilij I in papež Hadrijan II.; ta je med drugim obsodil Fotija. Ko je slednji po smrti patriarha Ignacija znova postal patriarh, je 879 sklical nov „četrti carigrajski koncil“, ki je njihov zadnji koncil. Odtlej pravoslavni „katoliškega“ četrtega carigrajskega koncila ne priznavajo.

Vzporedno z drugim vatikanskim cerkvenim zborom so tudi pravoslavni začutili potrebo po „vrhu“ svetovnega pravoslavja. Od takrat se pripravljajo na koncil, za katerega so zdaj sklenili, da bo potekal leta 2016 v Carigradu. Patriarhi so se 7. marca sestali tam z namenom, da bi se dogovorili glede poteka in glasovanjih na koncilu. Pogovori so bili napeti, saj carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. ostaja „prvi“ med enakimi le na papirju. Cerkev, ki jo vodi, je majhna. V nasprotju z Rusko pravoslavno cerkvijo, ki je že dolgo najštevilčnejša in najvplivnejša, je na prvem mestu le simbolično. Patriarhi so sklenili, da bodo vse odločitve sprejemali soglasno, za kar si ves čas prizadeva ruska cerkev. Tridnevno srečanje so sklenili s pozivom za mir v Ukrajini in obsodbo nasilja nad kristjani na Bližnjem vzhodu.

Odločitev za vesoljni pravoslavni koncil je minulo nedeljo pozdravil predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani kardinal Kurt Koch, ki je v katoliški Cerkvi odgovoren za ekumenizem. „Če bodo pravoslavne cerkve med seboj stopile na pot k večji edinosti, bo to koristno in ugodno tudi za ekumenski dialog s katoliško Cerkvijo“, je dejal za KNA. Upa tudi, da bo koncil prinesel „veliko dobrih sadov“

Vir: narod.hr, KNA

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.