Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Asia Bibi ostaja v zaporu

Cerkev po svetu | 24.03.2014, 10:56 Marta Jerebič

Pakistansko vrhovno sodišče v Lahoreju je minuli teden znova preložilo prizivni proces Asie Bibi. Tokrat zato, ker je manjkal eden od obeh sodnikov. Proces bo znova v sredo. Pakistanska kristjanka, mati petih otrok, torej do nadaljnjega ostaja v celici smrti. Tja je prišla leta 2009, ker naj bi razžalila islamskega preroka Mohameda – prekršek, ki ga v Pakistanu po členu o bogokletju kaznujejo s smrtjo.

Predsednik pakistanske zveze za manjšine Paul Bhatti je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je nova preložitev procesa vsekakor razočaranje, hkrati pa je izrazil upanje, da bo enkrat vendarle prišlo do oprostilne sodbe.

To je upal tudi njegov brat Shahbaz Bhatti, sicer minister za manjšine in edini kristjan na takšnem položaju. Leta 2011 ga je neki islamist ustrelil na cesti. Enaka usoda je doletela guvernerja, sicer muslimana, ki se je prav tako zavzel za obsojeno kristjanko, ker je bil prepričan o njeni nedolžnosti. Umorjena sta seveda tudi sodnikom v Lahoreju pred očmi kot svarilni zgled.

Kljub temu si lahko Paul Bhatti še predstavlja oprostitev Asie Bibi: „To bi bilo zelo lepo! Potem bi lahko rekli, da je v Pakistanu zmagala pravičnost kljub skrajništvu. To bi bilo pozitivno sporočilo, sporočilo strpnega islama!“ Vprašanje pa je, ali bi pakistanski fundamentalisti sprejeli takšno oprostilno sodbo, saj se zavzemajo za uvedbo stroge oblike šeriatskega prava.

Kakorkoli, kristjani vseh veroizpovedi v teh dneh močneje molijo za Asio Bibi, in za pogumne sodnike, ki se ne bi pustili prestrašiti skrajnežem. V Pakistanu in po mnogih delih sveta so zbirali podpise za zaprto kristjanko. A to ni nič pomagalo, je povedal Bhatti: „Nekaj drugega je, če zbirajo podpise v nekem demokratičnem okolju, kot je Evropa, kakor pa če to naredimo v Pakistanu. Kajti Pakistanci, predvsem skrajneži, gledajo na to kot na vmešavanje Zahoda v njihove zadeve. Zato take reči sprejemajo negativno,“ je še dejal predsednik pakistanske zveze za manjšine.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...