Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
65 let SKM v Limburgu (foto: Zvone Štrubelj)
65 let SKM v Limburgu

65. obletnica slovenske župnije v Limburgu

| 19.03.2014, 12:24 Matjaž Merljak

V Eisdnu je bilo v nedeljo, 9. marca 2014, praznovanje 65. obletnice Slovenske katoliške misije, ki pokriva belgijski in nizozemski Limburg. Konec tedna je bil med rojaki v Belgiji tudi kvartet Pella. Pogovarjali smo se s slovenskim župnikom v Beneluksu dr. Zvonetom Štrubljem.

V Eisdnu je bila ob 10.30 v cerkvi svete Barbare t.i. rudarski katedrali nedeljska sveta maša skupaj s flamsko skupnostjo. S petjem je sodeloval mešani pevski zbor Slomšek, somaševal je tudi župnik iz nemškega Essna Lojze Rajk, ki je bil predhodnik dr. Štrublja.

Po maši so se preselili v dvorano Helix v Maasmechelenu, kjer so imeli bogat kulturni program. Poleg mešanega zbora Slomšek sta nastopili še moška in ženska zasedba tega zbora in zbor Zvon iz Nizozemske, ki obhaja 85. obletnico obstoja.

Začetnik Slovenske katoliške misije v Limburgu pred 65-imi leti je bil mons. Vinko Žakelj. To ime se je do danes ohranilo v spominu tamkajšnjih ljudi. Dr. Štrubelj je naglasil, da je to lepa obletnica, da je bilo veliko storjenega v teh letih in da so ljudje lahko hvaležni ustanovitelju, da je dal vse svoje moči, da je nastala močna in trdna skupnost.

Zbor Zvon iz Nizozemske
Zbor Zvon iz Nizozemske © Zvone Štrubelj

Podoba slovenske skupnosti v Limburgu je danes drugačna, kot je bila pred 65 leti, pravi dr. Štrubelj: „Ideja Vinka Žaklja je bila tudi pevska kultura in skupaj s sodelavci je ustanovil pevski zbor Slomšek, ki se je preimenoval tudi v kulturno društvo. Na tako majhnem območju imamo tri slovenske dirigente, to so: Vili Rogelj, Karli Cverle, Toni Kropivšek.“

Udeleženci so prisluhnili kulturnemu programu
Udeleženci so prisluhnili kulturnemu programu © Zvone Štrubelj

Pred več desetletji so v Limburg prihajali rudarji, danes odrašča četrta generacija, pomešani so z domačini. S slovenskim duhovnikom se srečujejo v zakramentalnem življenju, na družinskih praznovanjih in ne nazadnje na pogrebih. Mlajša generacija se v društva ne vključuje toliko, „a iskali bomo alterativne poti in dali ponudbo, ki bo tudi njim odgovarjala,“ ne pozabi dodati dr. Štrubelj.

Pella v Eisdnu
Pella v Eisdnu © Zvone Štrubelj

Glasbeni gost v Eisdnu je bil kvartet Pella, slovensko-makedonska skupina, ki jo vodi akademski glasbenik Ljuben Dimkorovski, ki promovira najstarejše glasbilo na svetu, neandertalsko piščal, najdeno na Divjih babah na Idrijo. V soboto je bilo o tem predavanje v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju, za otroke pa je bila na sporedu ura slovenskih pravljic. V nedeljo zvečer so bili Pella glasbeni gostje tudi pri nedeljski sveti maši v Bruslju, po maši so imeli kratek koncert. S tem je sovpadlo slovo od dragocenega sodelavca SPC Klemena Žumra, ki bo odslej delal v Sloveniji.

Kjer so Slovenci, tam je glasba doma
Kjer so Slovenci, tam je glasba doma © Zvone Štrubelj
.

Sodelovanje pri maši ob 65. obletnici SKM v Limburgu
Sodelovanje pri maši ob 65. obletnici SKM v Limburgu © Zvone Štrubelj
.

Moški del zbora Slomšek
Moški del zbora Slomšek © Zvone Štrubelj

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...