Boštjan SmoleBoštjan Smole
Zemljevid  (foto: UKC Ljubljana)
Zemljevid

Na kirurški urgenci UKC Ljubljana se stanje umirja

Slovenija | 25.03.2014, 08:25

Mlajši kirurg je včeraj podpisal podjemno pogodbo za delo v kliničnem oddelku za travmatologijo kirurške klinike UKC Ljubljana, in je tudi že prevzel eno ambulanto. Stanje na kirurški urgenci se tako po besedah predstojnika omenjenega kliničnega oddelka Mateja Cimermana umirja, popolnoma pa se bo umirilo aprila, ko bodo dobili še več zdravnikov.

Predstojnik oddelka za travmatologijo Cimerman je za STA dejal, da je omenjeni mladi zdravnik ob 14. uri že prevzel ambulanto za lahke travme, kjer so nastajale najdaljše čakalne dobe. Stanje se je tako po njegovih besedah sedaj bistveno izboljšalo, povprečno ti bolniki čakajo dve uri, za prvi pregled pa bistveno manj.

Po njegovih besedah pripravljajo podjemne pogodbe še za ostale sobne zdravnike in za vsaj dva upokojena zdravnika. Ko bodo podpisali pogodbe, bodo te zdravnike postopoma uvrščali v delovišča. Na kliničnem oddelku sicer potrebujejo najmanj šest sobnih zdravnikov, optimalno pa devet.

Na ljubljanski kirurški urgenci so namreč prejšnji teden s peticijo opozorili na hudo kadrovsko stisko. Šest od devetih zdravnikov, ki tam delajo, zaradi zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 pred sprejemom finančnega in kadrovskega načrta ne morejo zaposliti, čeprav so že dobili soglasje ministrstva za zdravje.

Tem zdravnikom so se pogodbe iztekle v začetku oz. konec februarja. Poleg tega so na travmatologiji ob začetku marca beležili porast lažjih poškodb, kar je povezano z aktivnostmi ljudi takoj po zimi oz. ob začetku lepega vremena.

150 bolnikov so tako morali oskrbeti en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik, zato so bolniki morali čakati tudi po sedem ur.

Cimerman tako pričakuje, da se bo stanje popolnoma normaliziralo v enem tednu. A hkrati opozarja, da tudi ko se bo stanje normaliziralo, še vedno ne bo optimalno za bolnike. Za to namreč potrebujejo novo urgenco.

Del ljubljanske urgence bo dokončan predvidoma do srede 2016

Del ljubljanske urgence bi bil lahko dokončan do sredine 2016, pravi vodja investicij v kabinetu ministrice za zdravje Alojz Unetič. Ta del bi obsegal okoli tretjino celotnega projekta nove urgence, preostali del pa bo končan, ko bo za to dovolj sredstev, je dodal v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija.

Doslej je bilo na urgenci izvedenih del za 36 milijonov evrov. Nato sta bila objavljena javna razpisa za izvedbo gradbeno-obrtniških del in za izvedbo strojnih in elektro instalacij z instalacijsko opremo, katerih skupna vrednost je bila okoli 60 milijonov evrov, a ju je tedanji minister za zdravje razveljavil.

Unetič pravi, da je ministrstvo za zdravje po razveljavitvi teh razpisov projekt razdelilo v faze. Sedanja druga faza naj bi obsegala najbolj nujna dela, da se vzpostavi del nove urgence, ki bi obsegal približno tretjino končne velikosti urgence. Ocenjena vrednost teh del je 22 milijonov evrov.

Za izgradnjo druge faze je bil objavljen javni razpis, na katerega sta se prijavila Kolektor Koling in Gorenje. Ministrstvo ni izbralo nobenega ponudnika, oba pa sta se nato pritožila Državni revizijski komisiji. Ta je v primeru Kolektor Kolinga ugotovila, da je njegov zahtevek za revizijo utemeljen.

Iz obrazložitve odločitve revizijske komisije izhaja, da bo naročnik, torej ministrstvo za zdravje, ugotovljene postopkovne napake lahko odpravilo le s pripravo nove razpisne dokumentacije oziroma s pripravo takšnega popisa del, ki bo omogočal oddajo popolnih in medsebojno primerljivih ponudb.

Unetič pa je dejal, da je odločitev revizijske komisije dvoumna in da se bodo v prihodnjih dneh na ministrstvu odločili, kako bodo postopek peljali naprej. V primeru novega javnega razpisa bo ta objavljen do sredine oz. konca aprila, je še napovedal.

Ne glede na to, kakšna bo odločitev ministrstva, pa bodo v projekt na predlog Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dodali še gradbeno-obrtniška dela v vrednosti okoli milijona evrov. S tem bi namreč pripravili že laboratorijske prostore za potrebne nove urgence.

Če na nov javni razpis oz. na odločanje glede prejšnje ne bo vloženih revizij, potem bi lahko jeseni prišli do izvajalca. "Terminsko to pomeni, da bi bil ta del urgence zaključen do sredine leta 2016," je dejal.

Preostali dve tretjini nove urgence naj bi bili dokončani takrat, ko bo denar za to. Skupna vrednost pa bo okoli 118 milijonov evrov, pravi Unetič. Ob izvedbi druge faze jim bo tako ostalo še okoli 50 milijonov evrov.

Letos pa bodo po besedah Unetiča v okviru nove urgence prestavljali komunalne vode in pripravljali na premik uvoza v urgenco na Njegoševo. Za to bodo porabili med dva in tri milijone evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je v omenjeni oddaji pojasnila, da se je prvotni projekt nove ljubljanske urgence iz leta 2002 precej spreminjal.

"Če smo v začetku govorili o nadgradnji urgence in nato v diagnostično-terapevtsko servisni objekt, lahko danes govorimo o obnovi UKC v urgentno-kirurškem in internističnem delu," je pripomnila.

Vodja travmatološke urgence Anže Kristan pa je pojasnil, da je ideja za to urgenco prišla v začetku tisočletja, saj so ugotavljali, da je sedanja urgenca zastarela, premajhna in preslabo opremljena glede na razvoj stroke.

Ob tem je opozoril, da je od začetka projektiranja urgence stroka napredovala. "Ko smo načrtovali, smo bili v koraku s časom. Bojim se, da ko bo nova urgenca končno začela funkcionirati, bomo spet zastareli," je dejal.

"Nekaj časa smo upali, da bomo res dobili urgenco tako, kot nam je bilo obljubljeno. Sedaj smo v fazi, ko sprejemamo vsako ponudbo, ki jo sploh vidimo. Mislim, pa da bomo kmalu v fazi, ko bomo samo upali, da bo to sploh kdaj dokončano," je dejal.

Gantar je sicer ob odločitvi o razveljavitvi javnih razpisov nadaljeval, da bo izvedel revizijo, pa po besedah Unetiča te revizije ni bilo.

Generalni direktor UKC Simon Vrhunec je glede novega terminskega okvirja izgradnje urgence dejal, da je bilo leta 2011 predvidevano, da se bodo marca oz. aprila 2014 "rezali trakovi".

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...