Alen SalihovićAlen Salihović

Ukrajina odredila umik svoje vojske s Krima

Svet | 24.03.2014, 14:08 Marjana Debevec

Rusija je davi prevzela nadzor nad še enim ukrajinskim vojaškim oporiščem na Krimu. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov pa je medtem svoji vojski zaukazal umik s krimskega polotoka. Odločitev o tem je sprejel nacionalni svet za obrambo v Kijevu, po besedah Turčinova pa vključuje tudi umik svojcev vojakov.

Rusija je že v soboto razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, včeraj pa je predsednik Vladimir Putin odredil oblikovanje novih upravnih struktur. Medtem so davi ruske sile z uporabo šok granat in ob podpori padalcev vdrle v pomorsko oporišče na zahodu Krima in onesposobile ukrajinske vojake. Zajeli naj bi med 60 in 80 vojakov, ki so po navedbah pomorskega sindikata pripadniki elitne enote ukrajinske mornarice.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes dopotoval na Krim, kjer je pregledal vojaške sile in objekte. Gre za prvi obisk kakega visokega predstavnika ruskih oblasti na krimskem polotoku po njegovi priključitvi Rusiji. Ruski obrambni minister je nekdanjim ukrajinskim vojakom zagotovil, da bodo lahko služili kjerkoli na ozemlju Rusije, imeli pa bodo enake pravice in ugodnosti kot drugi ruski vojaki.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je medtem svoji vojski zaukazal umik s krimskega polotoka, ki si ga je nedavno priključila Rusija. Ukrajina pa je tudi zmanjšala dobavo električne energije na Krim za 50 odstotkov, zaradi česar so na polotoku uvedli redukcije. Zunanji minister Andrij Dešicja: »Nevarnost, ki nam grozi od zunaj, je ruski napad. Ukrajina ima popolno podporo mednarodne skupnosti«.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred začetkom vrha o jedrski varnosti v Haagu v pogovoru z nizozemskim premierom Markom Ruttejem dejal, da bo morala Rusija za svoje početje v Ukrajini plačati določeno ceno. Priključitev Krima je ponovno označil za kršitev mednarodnega prava. "Evropa in Amerika sta enotni v podpori ukrajinski vladi in ukrajinskemu ljudstvu," je dejal po srečanju z Ruttejem.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...