Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

Papež mafijcem: Prosim, spremenite življenje, spreobrnite se, ustavite se, nehajte delati zlo!

Cerkev po svetu | 23.03.2014, 14:07

Papež Frančišek je v petek, 21. marca pozno popoldne prisostvoval molitvenemu bdenju za žrtve mafije. Dogodek je potekal v rimski cerkvi sv. Gregorja VII., ki se nahaja v bližini Vatikana, organizirala pa ga je Fundacija Libera, katero je ustanovil italijanski duhovnik Luigi Ciotti.

Svojci žrtev so po srečanju s svetim očetom odšli v mesto Latina, kjer se je nadaljeval program ob dnevu spomina na nedolžne žrtve mafije, ki poteka vsako leto 21. marca. Za to priložnost so bili pripravljeni spominski sprevod, različna predavanja, razprave, delavnice in drugi dogodki na temo prava ter zakonodaje glede mafije in civilnega boja proti njej.

Občutek za odgovornost mora premagati korupcijo

V kratkem premišljevanju med molitvenim bdenjem, oz. srečanjem z družinami žrtev mafije, je papež najprej izpostavil željo oz. upanje, da bi občutek za odgovornost počasi premagal korupcijo, in sicer po celem svetu. Le-to mora izhajati iz notranjosti, iz vesti, in od tam pozdraviti vedenje, odnose, izbire, družbeno tkivo. Tako bi pravica pridobila prostor, se razširila, ukoreninila in nadomestila krivice. "Vem, da vi to upanje močno čutite, želim ga deliti z vami, vam povedati, da vam bom blizu tudi nocoj in jutri, ko boste v Latini, četudi ne bom mogel priti fizično, toda bom z vami na tej poti, ki zahteva trdnost in vztrajnost."

Molimo skupaj, da ne bi izgubili poguma

Nadalje je papež Frančišek izrazil solidarnost vsem navzočim, ki so izgubili ljubljeno osebo, ker je ta postala žrtev mafijskega nasilja. Zahvalil se jim je za pričevanje, da se niso zaprli, ampak so se odprli, šli ven, da bi pripovedovali o svoji zgodbi bolečine in upanja. To, kot je zatrdil papež, je zelo pomembno zlasti za mlade. "Rad bi molil z vami – in to iz srca – za vse žrtve mafije." Papež Frančišek je spomnil na zločin, ki se je zgodil pred nekaj dnevi v bližini mesta Taranto, ko se niso usmilili niti otroka. Zato je povabil, da bi molili vsi skupaj in prosili za moč, da bi lahko šli dalje, ne izgubili poguma, ampak se še naprej borili proti korupciji.

Poziv mafijcem: Spreobrnite se!

Nazadnje je papež Frančišek nekaj besed namenil še odsotnim protagonistom, mafijcem: "Prosim, spremenite življenje, spreobrnite se, ustavite se, nehajte delati zlo! Mi molimo za vas. Na kolenih vas prosim, spreobrnite se; to je za vaše dobro. Življenje, ki ga živite sedaj, vam ne bo prineslo zadovoljstva, ne bo vam dalo veselja, ne bo vam dalo sreče." Oblast in denar, ki prihajata iz umazanih poslov, številnih mafijskih zločinov, sta umazana s krvjo in ju ni mogoče odnesti v drugo življenje. "Spreobrnite se, še je čas, da ne boste končali v peklu. Ta vas čaka, če boste nadaljevali po isti poti. Imeli ste očeta in mamo, pomislite nanju. Jočite in se spreobrnite."

Na koncu je papež vse zbrane povabil, da so skupaj prosili za pomoč Marijo. Med srečanjem je bilo prebranih tudi 842 imen žrtev mafije; med njimi je bilo 80 otrok. Molitveno bdenje se je nato sklenilo s podelitvijo blagoslova, med katerim je papež Frančišek nosil štolo duhovnika Giuseppeja Diane, ki je prav tako umrl kot žrtev mafije.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...