Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek v opoldanskem nagovoru povabil: Poslušajte Jezusa!

Svet | 16.03.2014, 15:58

Današnje srečanje papeža Frančiška z množico zbrano na Trgu svetega Petra v Vatikanu je bilo kot prava učna ura krščanskega življenja, prežeta z dihom svobode in veselja. Zadnje izhaja iz doživetja srečanja z Bogom, ki ga je kristjan poklican ponesti ljudem in jih s tem dvigati na poti soočenja s težavami, nepravičnostjo ter duhovno in materialno revščino. Sveti oče je povabil tudi k molitvi in duhovni bližini vsem osebam na pogrešanem malezijskem letalu in njihovim domačim. Prav tako je podprl pobudo molitve križevega pota za vse ženske, ki so žrtve trgovine z belim blagom, ki bo ta petek v središču Rima.

Na začetku svojega opoldanskega nagovora na današnjo 2. postno nedeljo je papež Frančišek približal evangeljski odlomek, ki smo ga slišali pri sveti maši. Govori o Jezusovi spremenitvi na gori. Jezus je s seboj vzel Petra, Jakoba in Janeza in jih povedel na visoko goro. Gora v Svetem pismu predstavlja kraj Božje bližine in kraj notranjega srečanja z Bogom, je kraj molitve, kjer človek ostaja v Božji navzočnosti. Nato je sveti oče nadaljeval: "Tam na vrhu gore se Jezus trem učencem pokaže spremenjen, bleščeč, čudovit. In potem se pojavita Mojzes in Elija, ki se z njim pogovarjata. Jezusovo obličje tako zasije in njegova oblačila postanejo bleščeče bela, da je Peter ves iz sebe. Kar tam bi hotel ostati in skorajda ustaviti tisti trenutek. Takoj se zasliši z višine glas Boga Očeta, ki Jezusa razglasi za svojega ljubljenega Sina z naročilom, naj ga poslušamo." To Božje naročilo je zelo pomembno, je v nadaljevanju dejal papež Frančišek, in velja tudi za nas. Priporočil nam je, naj ta teden tako v glavi kot v srcu nosimo naročilo "poslušajte Jezusa". Skoraj šaljivo je dodal, da tega ne pravi papež, to naroča sam Bog Oče. V tem naročilu najdemo pomoč, kako naj stopamo dalje v postni čas. Jezusovi učenci smo poklicani poslušati Učiteljev glas, ker je ljubljeni Božji Sin, in jemati zares njegove besede. Če pa ga hočemo poslušati, je treba hoditi za njim, kot so to delale množice, opisane v evangeliju.

Ob tem je papež Frančišek vso množico, zbrano na Trgu svetega Petra, spomnil, da zdaj Jezusa poslušamo v njegovi besedi, zapisani v evangeliju. Povprašal je, ali si vsak dan preberejo odlomek iz evangelija in nato zvedavo prisluhnil odgovoru. Da bi spodbudil k udejanjenju in omogočil uresničenje Božjega naročila, je gotovo iz osebne izkušnje povedal, da je dobro imeti vedno pri sebi mali evangelij in ga nositi v žepu ali v torbi ter v katerem koli trenutku dneva iz njega prebrati kratek odlomek. V njem nam govori Jezus, je spomnil papež in zagotovil, da to ni prav nič težko narediti. Tudi ni pomembno, da imamo vse štiri evangelije, ampak enega malega vedno s seboj, da lahko kadarkoli prisluhnemo Jezusu.

Med praktične napotke današnjega srečanja papeža Frančiška z romarji, zbranimi na Trgu svetega Petra, sodita tudi dve besedi, ki sta: vzpon in spust. Človek se povzpne na goro srečanja z Bogom, da bi se nato spustil k ljudem in jim ponesel izkušnjo Božje tolažbe.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...