Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

SDS z alternativo vladnemu programu

Slovenija | 15.03.2014, 20:01

Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta je naslov alternativnega vladnega programa, ki ga je pripravila stranka SDS. Prvak SDS Janez Janša je pojasnil, da so omenjeni program nameravali predstaviti že v začetku leta, "ko bi bila slika bolj jasna in ko je pošteno, da se volivcem ponudi resna alternativa". A so bili, kot je dejal, "nekoliko v zadregi", saj najavljene koalicijske pogodbe aktualne vlade dolgo časa ni bilo. Po njegovih besedah pa bi bilo nenavadno, če bi SDS alternativo predstavila pred tem.

Od danes naprej po Janševih besedah v Sloveniji obstaja "resna alternativa temu, kar ponuja sedanja vladna koalicija". Volivci namreč morajo imeti možnost izbire, zdaj pa je na njih, da se odločajo, kadarkoli bodo pač imeli možnost za to. "Naše mnenje je, da bi bilo dobro, da to možnost dobijo čim prej, ampak ta odločitev ni v naših rokah," je še dejal.

Alternativni vladni program SDS sicer po Janševih besedah temelji na gospodarski rasti, pravičnosti in novih delovnih mestih v gospodarstvu. Izhaja iz dejstva, da je lahko trajna blaginja utemeljena le na gospodarski rasti, ter da je najboljša socialna politika politika ustvarjanja novih delovnih mest v gospodarstvu. Poleg tega, tako Janša, izhajajo tudi iz prepričanja, da je pravičnost ena osnovnih vrednot za normalno sobivanje v človeški skupnosti. "Za nastajanje novih delovnih mest je treba ohranjati, ustvarjati in promovirati okolje, v katerem je dobro delo nagrajeno, kjer se dobro nagrajuje, slabo pa zavrača, okolje, v katerem se samoiniciativnost, inovativnost in dobro gospodarjenje splačata," je med drugim povedal Janša.

Kot je pojasnil, omenjeni program temelji na političnem programu, ki so ga sprejeli na zadnjem kongresu SDS, na akcijskem programu Evropske ljudske stranke (EPP), sprejetem na zadnjem kongresu v Dublinu, ter na oceni stanja v Sloveniji, ki jo je sprejemal strokovni svet SDS. Ob bok programu pa stoji še akcijski načrt s prilogami, ki po Janševih besedah vsebujejo obsežen korpus osnutkov zakonodaje.

Predstavniki odborov strokovnega sveta največje opozicijske stranke so alternativne rešitve za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer pripravljali po posameznih področjih.

Predsednik odbora SDS za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Vizjak je dejal, da višji davki zavirajo gospodarsko aktivnost. Ključni ukrepi programa SDS so zato usmerjeni v razbremenitev podjetij, po njihovem mnenju pa je potreben tudi umik države iz gospodarstva.

Ker so stabilne finance pomembne za stabilnost podjetij, bi v SDS tudi uveljavili in izpeljali fiskalno pravilo, pa je poudaril predsednik strankinega odbora za finance Andrej Šircelj. V program so na področju financ v SDS zapisali še, da ne bodo povečevali davkov, razveljavili bi tudi davek na nepremičnine.

Na področju zdravstva izpostavljajo določitev finančno vzdržne košarice zdravstvenih pravic.

Vinko Gorenak, ki v SDS vodi odbor za pravosodje, je med potrebnimi ukrepi izpostavil skrajšanje sodnih zaostankov, zagotovitev enotne sodne prakse in povečanje učinkovitosti na področju odvzema nezakonito pridobljenega premoženja.

Predsednica odbora za kulturo Alenka Jeraj pa je dejala, da v Sloveniji potrebujemo uravnotežen medijski prostor, zato bodo v SDS spodbujali privatizacijo medijev in modernizacijo Radiotelevizije Slovenija.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...