Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogovor s skavti (foto: Rok Mihevc)
Pogovor s skavti

Otoplitev krepi voljo, pomoč povezuje ljudi

| 07.02.2014, 16:31

Razmere po izjemni ledni ujmi se počasi umirjajo, otoplitev tudi v Postojni in okolici pomaga topiti led. Prebivalci so že osmi dan brez elektrike, s pomočjo velikih agregatov pa pristojni poskušajo zagotoviti vsaj minimalno oskrbo, ki bo omogočila zagon peči in ogrevanja.

Občane Postojne so danes obvestili, da bo oskrba z električno energijo motena še daljše obdobje in jih pozvali, da jo uporabljajo skrajno racionalno. Prevelika obremenitev agregatov, do katere lahko pride z vključevanjem večjih porabnikov, bi namreč botrovala novim izpadom. Poseben problem je tudi v obveščanju, zato tamkajšnji Radio 94 vsak dan ob 8.30, 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30 in 17.30 objavlja posebna obvestila povezana z vsem, kar je nujno vedeti.

Taborniki in skavti so v Šolskem centru Postojna vzpostavili in vodijo Krizni center, ki deluje 24 ur na dan. V njem je vsem v času kosila in večerje na voljo topel obrok, neprekinjeno zagotavljajo topel čaj, možno si je napolniti mobilne telefone, se povezati na splet in se preprosto pogreti.

Krizni center je vzpostavil tudi brezplačno telefonsko številko 080 88 92. Vsi, ki se tam trudijo, vabijo tudi gasilce, vojake, uslužbence Elektra Primorska, ki so že dneve na suhi hrani, da se pridejo pogret in zaužijejo topli obrok.

V Postojno smo se odpravili tudi mi. Obiskali smo Krizni center, ter se na delu poti pridružili Ivani in Erni, ki skupaj z mnogimi drugimi nudita pomoč na domu starejšim in invalidnim.

Krizni center - toplina sprejemanja
Krizni center - toplina sprejemanja © Rok Mihevc

Preveč skrbi, premalo spanca - otroci potrebujejo animacijo, starši sprostitev

Glavni koordinator Gašper: „V našem Centru zbiramo pomoč v hrani. Vsaka pomoč bo prišla v prave roke. Večino kuhanih obrokov koordiniramo z občino Postojna in tukajšnjim Centrom za socialno delo. Ljudje prihajajo redno, največ popoldne, ko imamo tudi največ otrok v Centru, ti potrebujejo animacijo, starši pa sprostitev. Ko se zazrem skozi okno, čutim žalost. Center bo na isti lokaciji odprt še nekaj časa, trenutno sestavljamo seznam najbolj pomembnih in najučinkovitejših servisov, ki jih ljudje v stiski potrebujejo, kot so pranje oblačil, prevoz hrane, dostava zdravil in podobno“.

Tabornik Gasper vodja kriznega centra
Tabornik Gasper vodja kriznega centra © Rok Mihevc

Pravi skavt je vedno pripravljen

Skavti iz Postojne, Zreč in Maribora: „Skavti smo dobili povabilo k pomoči in smo se skavtsko takoj odzvali. Prihajajo še vedno pozivi in povabila, naj pridejo še ostali. Trenutno strgamo led s poti. Vsaka pomoč pride prav. Mi, ki smo iz Postojne, smo bili brez elektrike kar sedem dni, ni bilo lahko. Narava je pokazala svojo premoč, spoznavamo, česa vsega je sposobna. To nam govori, da je treba biti v prihodnje bolj pripravljen, če se še kdaj zgodi kaj podobnega. Danes smo naokrog raznašali letake, kje ljudje lahko dobijo pomoč, da jih v kriznem centru čaka topel obrok. V primerih, ko jim je doma zmanjkalo hrane, si jo lahko vzamejo tu v centru. Z mimoidočimi se pogovarjamo, jih vprašamo, če morda tudi pri njih doma potrebujejo našo pomoč. Skratka, zadeva gre počasi naprej“.

Skavti v akciji nad ledom
Skavti v akciji nad ledom © Rok Mihevc

Poskrbeli smo, da so ljudje kolikor toliko dostojno preživeli te dni

Koordinatorica za Pomoč družini na domu pri Zavodu Pristan ga. Ivana Bratuž:“Že prejšnji četrtek, ko smo zvečer poslušali vremensko napoved in so nas potem v petek zjutraj naši oskrbovanci začeli obveščati, kako slabe so dejansko razmere, si niti predstavljali nismo, da bodo tolikšnih razsežnosti in praktično tudi življenjsko nevarne. Ves čas smo bili v stiku z ljudmi, kolikor se je le dalo. Oblikovali smo klicni center, ki seveda zaradi slabega signala povsem ni mogel delovati. Imeli smo veliko izzivov, toda s požrtvovalnostjo in velikim pogumom naših oskrbovalcev ter njihovim občutkom do sočloveka, smo oskrbeli praktično vse, ki so našo pomoč potrebovali. Ponekod so bile težave res hude, ljudje so bili več dni v mrazu in do nekaterih je bil dostop povsem onemogočen. Ljudje so si pomagali z lopatami in žagovino. V termovkah smo ljudem nosili čaj, poskrbeli za nego, skratka poskrbeli smo, da so vsaj kolikor toliko dostojno preživeli te dni“.

Erika Bratož vodja pomoči druzini na domu
Erika Bratož vodja pomoči druzini na domu © Rok Mihevc

Otoplitev omogoča lažjo oskrbo

Ena od tistih, ki smo se ji na njeni poti danes pridružili je tudi Erna Kruh, socialna oskrbovalka na domu. Bila je dežurna minuli konec tedna, ko je ujma v led okovala postonjsko. Ni se ustrašila, današnja otoplitev pa po njenih besedah prinaša olajšanje: Čisto drugače je, zdaj je "stukrat" lažje delat. Ker si sicer v strahu. Se lahko tudi tebi kaj zgodi, na primer v soboto in nedeljo je bila zapora ceste za v Hruševje, jaz sem šla na lastno odgovornost, ker sicer tista gospa ne bi bila preskrbljena..."

Neustrašna Erna Kruh
Neustrašna Erna Kruh © Rok Mihevc

Na grmih je bilo vsaj 200 kg ledu

Go. Marija s Postojne: „S pomočjo ljudi in njihove pomoči smo prestali to nesrečo. Saj ne moreš nič. Smo vajeni vsega, saj vidite, koliko sem stara. Včeraj, ob spremembi vremena, je bilo najhuje. Bilo je toplo in se je topilo. Led je s streh v gmotah padal s streh. Pred našo hišo je vse to padlo na dva avta in oba razbilo. Brez elektrike smo še vedno, a imamo vsaj luči in s pomočjo plina si skuhamo vsaj kaj toplega na žlico. Česa takšnega se pri svojih 86 letih ne spomnim. Saj so bile hude zime, a kaj podobnega ne pomnim“.

Pogovor s 86 letno Marijo
Pogovor s 86 letno Marijo © Rok Mihevc

Odvisni smo drug od drugega

Zakonca Georgij in Nada: „Tretji dan se že zatekava v krizni center, doma je namreč zelo slabo. Ničesar nimava, le prenosno svetilko in radio na baterije. Včeraj smo dobili elektriko, a ogrevanja še ni. V prostorih imava okrog deset stopinj. Zelo sem hvaležen za to pomoč, zelo sem zadovoljen in vidimo, da prostovoljci dajo vse od sebe. Samo to nama je pomagalo v danih razmerah. Doma imava vse na elektriko in si ne moreva pripraviti nič toplega, no, od danes nekaj malega morda že. Solidarnosti je bilo veliko, odvisni smo bili drug od drugega. V Postojni imava tudi svojce, ki so bili na istem in nama niso mogli nič pomagati. Mislim, da bo potreb po tovrstni pomoči vse več, še toliko bolj, ker je v težkih razmerah država“.

Vojaki hitijo s pospravljanjem podrtih dreves
Vojaki hitijo s pospravljanjem podrtih dreves © Rok Mihevc

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...