Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Škofje v BiH pozivajo k solidarnosti ob protestih

Svet | 11.02.2014, 12:54 Petra Stopar

V Bosni in Hercegovini se nadaljujejo protesti, ki so jih sprožila številna odpuščanja delavcev in naraščajoče socialne stiske. Na nemire v Sarajevu in v drugih mestih se je odzvala tudi Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine. Škofje ugotavljajo, da državljani protestirajo v prvi vrsti zaradi poslabšanja socialnega položaja in posledično proti načinu vodenja države. „Protesti in nezadovoljstvo prebivalcev, še posebej mladih, so dokaz, da v državi ni prisotna samo materialna, ampak tudi duhovna revščina,“ menijo škofje v BiH.

Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine je v pismu vernikom in javnosti zapisala, da se rezultati duhovne revščine kažejo tako v „nedopustnem vandalskem obnašanju in uničevanju javnega blaga kot v neurejenem odnosu tistih, ki vodijo to državo in ki so dolžni ščititi človeško življenje ter imetje vseh državljanov“.

Škofje ob teh protestih zato znova izražajo svojo človeško solidarnost z vsemi, ki so - večinoma ne po svoji krivdi – prisiljeni živeti človeka nedostojno življenje. Hkrati enoglasno obsojajo vsako obliko nasilništva in ogrožanja človeških življenj ter blaga, pa tudi vsako manipulacijo ljudi, posebej mladih.

Bosansko-hercegovski škofje pozivajo odgovorne, domače in tuje politike, da „končno začno delovati v dobro vseh državljanov in za stabilno prihodnost države“. Ugotavljajo, da trenutni protesti kažejo nujno potrebo po izvedbi strukturnih reform in ureditvi pravne države, ter se hkrati zavedajo, da brez temeljite duhovne obnove ni videti rešitve.

„Izkušnje kažejo, da lahko samo ena sama iskra nasilja položaj lahko privede do nenadzorovanih razsežnosti, medtem ko se mnoge rane iz narodove preteklosti še vedno niso zacelile,“ so zapisali. Na koncu pisma škofje spomnijo na družbeni nauk Katoliške Cerkve, utemeljen v svetopisemskem sporočilu „Mir je sad pravičnosti“.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...