Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Msgr. Tomasi na negativne ocene Odbora ZN za otrokove pravice: Kot da bi dokument bil v naprej pripravljen

Svet | 07.02.2014, 20:26

Sveti sedež s presenečenjem sprejema sklepe Odbora ZN za otrokove pravice, ki so včeraj bili predstavljeni v Ženevi. Vatikan je namreč prejel negativne ocene glede vprašanj zlorab mladoletnih oseb s strani klera.

Odbor ZN trdi, da bi naj Sveti sedež še naprej kršil Konvencijo o otrokovih pravicah. Vatikan kritizira tudi glede stališč o homoseksualnosti, kontracepciji in splavu. Glede obtožb je za Radio Vatikan več povedal msgr. Silvano Maria Tomasi, stalni opazovalec Svetega sedeža pri ZN v Ženevi.

Kot je dejal, je nad sklepi Odbora ZN presenečen. Zdi se namreč, kot da je negativno stališče dokumenta bilo pripravljeno že pred samim srečanjem odbora z delegacijo Svetega sedeža, ki je podrobno podala precizne odgovore na vrsto točk, ki pa nato niso bili vneseni v sklepni dokument odbora oziroma, kot da jih niso dovolj resno upoštevali. Po Tomasijevih besedah se zdi, kot da dokument ni bil dopolnjen in ni upošteval tistega, kar je v zadnjih letih bilo storjeno na ravni Svetega sedeža in v državah posameznih škofovskih konferenc. Manjka pravilni in dopolnjeni pogled na zadevo, saj je v resnici prišlo do vrste sprememb glede zaščite otrok, ki bi jih težko našli pri drugih državah.

Msgr. Tomasi je zatrdil, da bodo poročilo odpora pozorno prebrali in podrobno analizirali. Nato bo Sveti sedež odgovoril, saj je konvencijo ratificiral in jo namerava spoštovati dobesedno, brez dodanih ideologij ali vsiljenih stališč, ki so tuje sami konvenciji. Na primer, konvencija v preambuli govori o zaščiti življenja in zaščiti otroka pred in po rojstvu. Odbor ZN pa sedaj Svetemu sedežu priporoča, da naj spremeni svoje stališče glede splava. To je po Tomasijevih besedah v popolnem nasprotju s temeljnimi cilji konvencije, ki želi zaščititi otroke. Odbor ne dela ravno neke usluge Združenim narodom, ko od Svetega sedeža zahteva, da spremeni svoj nauk, o katerem pa se ne pogaja. Škoda je videti, da odbor ni v celoti dojel naravo in delovanje Svetega sedeža, kljub temu, da je ta odboru jasno predstavil svojo določitev, da bo zahteve Konvencije o otrokovih pravicah uresničeval, a na prvem mestu opredelil in ščitil tiste temeljne vrednote, s katerimi je zaščita otroka realna in učinkovita, je poudaril msgr. Tomasi.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...