Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: Kdaj se je zgodilo moje srečanje z Jezusom Kristusom?

Svet | 07.02.2014, 20:16

Oznanjati evangelij, ne da bi se okoristili s položajem kristjanov. To je danes med jutranjo mašo v Domu sv. Marte poudaril papež Frančišek. V homiliji se je naslonil na mučeništvo Janeza Krstnika, o katerem nam pripoveduje evangeljski odlomek. Janez je kot pravi Kristusov učenec hodil po poti ponižnosti in se ni poskušal polastiti preroštva.

Herod ga je dal ubiti, da bi ustregel Herodiadi in muhavosti njene hčerke. Kot je dejal papež Frančišek, je bil Janez človek, ki je imel kratko življenje, malo časa za oznanjevanje Božje Besede. Končal je slabo, na Herodovem dvoru, ko je bil le-ta na gostiji. A bil je mož, ki ga je Bog poslal, da bi pripravil pot njegovemu Sinu. Na dvoru je mogoče vse: pokvarjenost, pregrehe, zločini. Dvori so takim stvarem naklonjeni, je pripomnil papež. »Kaj je storil Janez? Predvsem je oznanjeval Gospoda. Oznanjeval je, da je blizu Odrešenik, Gospod, da je blizu Božje kraljestvo.« In to je delal z veliko močjo. Krščeval je in spodbujal k spreobrnjenju.

Prvo, kar je naredil Janez Krstnik, je bilo torej oznanjevanje Jezusa Kristusa. Drugo pa je bilo, da se ni polastil svoje moralne avtoritete. Papež Frančišek je spomnil, da so vsi ljudje hodili k njemu in je imel celo možnost reči: »Jaz sem Mesija.« Farizeji in pismouki so videli, kakšno moč ima. Zato so ga vprašali, če je on Mesija. V tistem trenutku skušnjave, nečimrnosti bi se lahko pretvarjal z lažno ponižnostjo. A on je bil jasen: »Ne! Nisem! Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal.« Papež je poudaril to Janezovo jasnost, ko ni »ukradel naziva«, ni »ukradel dostojanstva«. Bil je človek resnice.

Še tretje, kar je po papeževih besedah naredil Janez Krstnik, pa je bilo »posnemanje Kristusa«. Tudi Herod sam, ki ga je ubil, je mislil, da je bil Jezus Janez. Jezusa je posnemal predvsem na poti ponižanja. Tudi Janez se je ponižal vse do konca, vse do smrti. In umrl je na isti način, v sramotni smrti, kot razbojnik, tat, kot zločinec: »Ponižujoče smrti.« Janez je imel tudi svoj Getsemani, tesnobo ječe, ko je mislil, da se je zmotil in je svoje učence poslal vprašat Jezusa: »Ali si ti tisti, ki mora priti, ali naj čakamo drugega?« To je tema duše, tema, ki prečiščuje. Jezus je Janezu odgovoril tako, da ga je potolažil. Kot je Oče storil s Sinom v Getsemaniju. Tako temo duše Božjega človeka je živela tudi bl. Mati Terezija iz Kalkute: »Bila je ženska, ki jo je hvalil cel svet, Nobelova nagrajenka. A ona je vedela, da je bila v nekem dolgem trenutku življenja v njeni notranjosti samo tema.«

Oznanjevalec Jezusa Kristusa, Janez Krstnik, ki se ni polastil preroštva, je bil torej »podoba učenca«. Izvir te drže učenca je bil v srečanju. Papež je spomnil na evangeljsko pripoved o srečanju med Marijo in Elizabeto, ko je Janez v Elizabetinem telesu poskočil. Kot bratranca sta se Jezus in Janez morda kasneje še nekajkrat srečala. In to srečanje je Janezovo srce napolnilo z radostjo in ga preoblikovalo v učenca. Janez Krstnik, je dodal papež Frančišek, je »človek, ki oznanja Jezusa Kristusa, ki se ne postavi na položaj Jezusa Kristusa in ki hodi po poti Jezusa Kristusa«.

»Mi oznanjamo Jezusa Kristusa? Se okoriščamo ali se ne okoriščamo z našim položajem kristjanov kot da bi bil le-ta privilegij? Hodimo po poti Jezusa Kristusa?« In če nismo trdni na tej poti ponižanja in ponižnosti, se vprašajmo tudi: »Kdaj se je zgodilo moje srečanje z Jezusom Kristusom, tisto srečanje, ki me je napolnilo z radostjo?« Vrnimo se k temu srečanju, je na koncu homilije spodbudil papež Frančišek: »Ponovno se srečati z Gospodom in iti dalje po tej tako lepi poti, na kateri mora On rasti, mi pa se manjšati.«

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.