Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

V Nemčiji in Švici predstavili prve analize vprašalnikov o družini

Svet | 06.02.2014, 13:21

Škofovske konference po vsem svetu so morale do konca januarja Svetemu sedežu vrniti izpolnjene vprašalnike o zakonu in družini. Ti bodo temelj pripravljalnega dokumenta za izredno škofovsko sinodo o pastorali družine, ki bo jeseni v Vatikanu. Prve analize so sicer v tem tednu že predstavili v Nemčiji in Švici.

Nemški škofje so ugotovili, da obstaja velika razlika med življenjsko stvarnostjo vernikov in uradnim naukom Cerkve. Ob tem so omenili iskanje novih poti pri posredovanju cerkvene morale o spolnosti. Kot je povedal kardinal Karl Lehmann, je vprašalnik odprl veliko priložnosti, ki jih je treba zgrabiti. K temu po njegovem zavezujejo tudi odgovori vernikov.

V Švici je prva analiza odgovorov pokazala, da so tamkajšnji katoličani na splošno odprti za religijo in vero, a so hkrati tudi precej kritični do nauka Cerkve o družini in spolnosti. Konkretno želijo, da bi Cerkev priznala ločene in znova poročene. Podobno so se izrekali glede istospolnih parov in uporabe kontracepcijskih sredstev. "Švicarski škofje smo v odgovorih na vprašalnik zaznali pomemben izziv - da smo škofje povabljeni zgraditi most med vesoljno Cerkvijo in verniki naših škofij," je za nemško oddajo Radia Vatikan povedal član švicarske škofovske konference, škof Denis Theurillat.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.