Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek Urbi et Orbi (foto: CTV)
Papež Frančišek Urbi et Orbi

VIDEO: Papež: Hvaležnost za velik dar evharistije

Svet | 05.02.2014, 13:39 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje s katehezami o zakramentih. Potem ko je razložil pomen krsta in birme v življenju kristjana, se je danes osredotočil na skrivnost zakramenta svete evharistije. Po njegovih besedah slednja predstavlja samo srce uvajanja v krščanstvo, saj je izvir življenja Cerkve in zakrament ljubezni, ki gradi občestvo.

Evharistija je po papeževih besedah znamenje tistega, kar bomo živeli v večnosti. Poleg kruha je na oltarju tudi križ, ki nas spominja, da se na oltarju daruje Kristusova daritev. Poleg oltarja pa je ambon, od koder se oznanja Božja beseda. Beseda in kruh po papeževih besedah pri maši postaneta eno kot pri zadnji večerji, ki je velika zahvala Očetu za njegovo ljubezen, za njegovo usmiljenje. V grščini namreč ''evharistija'' pomeni zahvala.

Evharistično obhajanje je spomin na Jezusovo veliko noč, osrednjo skrivnost zveličanja. Želi nam povedati, da smo vsakič, ko obhajamo ta zakrament, deležni skrivnosti Kristusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Evharistija po papeževih besedah predstavlja višek Božjega zveličavnega delovanja. Ko Jezus postane kruh, ki se lomi za nas, izliva na nas vse svoje usmiljenje in svojo ljubezen. "S tem pa prenovi naše srce, naše življenje in naš način vstopanja v odnos z Njim ter brati in sestrami," je zatrdil papež Frančišek. Evharistija nas po njegovih besedah na edinstven in globok način upodablja po Kristusu ter nam omogoča, da že sedaj okušamo polno občestvo z Očetom, ki zaznamuje nebeško gostijo, kjer bomo zrli Boga iz obličja v obličje.

"Dragi prijatelji, nikoli se ne bomo dovolj zahvalili Gospodu za dar, ki nam ga je dal z evharistijo!" je poudaril papež. Po njegovih besedah se je zato še kako pomembno udeležiti nedeljske maše, da bi prejeli obhajilo, ta kruh, ki je telo Jezusa Kristusa in ki nas rešuje, nam odpušča, nas združuje z Očetom. Pri evharistiji čutimo tudi pripadnost Cerkvi. Ob sklepu je prosil Gospoda, da bi zakrament evharistije še naprej ohranjal živo njegovo navzočnost v Cerkvi in oblikoval naše skupnosti v ljubezni in občestvu v skladu z Očetovim srcem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...