Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Poljske zastave (foto: SDM 2013)
Poljske zastave

Poljski škofje na obisku ad limina

Cerkev po svetu | 04.02.2014, 10:45 Marta Jerebič

V Vatikanu se te dni na obisku ad limina apostolorum mudijo poljski škofje. Predsednik Poljske škofovske konference, msgr. Józef Michalik, je ob tej priložnosti v pogovoru za Radio Vatikan predstavil razmere v Cerkvi na Poljskem 25 let po menjavi političnega režima in 9 let po smrti Janeza Pavla II.

Zadnja desetletja so bila obdobje rasti, zorenja vloge laikov v javnem življenju, pa tudi zapletenega procesa, v katerem je bilo mogoče opazovati vpliv starega propagandnega sistema, pritisk laicističnih in postrazsvetljenskih tokov. Med še nerešenimi problemi je msgr. Michalik izpostavil, da mora Cerkev najti zanesljiv odgovor, kako vernikom pomagati poglobiti vero na način, da bo le-ta vplivala na njihovo celotno življenje, in pa, kako doseči tiste, ki so daleč od vere. Velik izziv danes je torej poglobitev verskega življenja, osebnega odnosa s Kristusom in evharistijo. Obstajajo pa tudi izzivi, kot so boj s korupcijo, reforma etike v javnem življenju, pomanjkanje zanimanja za verske knjige in revije ter kulturna poglobitev krščanskega nazora. Msgr. Michalik je v nadaljevanju izrazil zadovoljstvo, da v poljski družbi narašča odstotek prebivalstva, ki si prizadeva za zaščito življenja.

Katoličani na Poljskem sicer predstavljajo večino prebivalstva, kar okoli 90 odstotkov. Prisotni so štirje obredi: latinski, bizantinsko-ukrajinski, armenski in bizantinsko-slovanski. Cerkev na Poljskem ima štiri kardinale, 27 nadškofov in 113 škofov. Škofovska konferenca šteje 97 članov. Janez Pavel II. je državo, svojo domovino, obiskal devetkrat, Benedikt XVI. pa enkrat.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.