Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež: Na posvečeno življenje glejmo kot na srečanje s Kristusom

Cerkev na Slovenskem | 02.02.2014, 15:30

Cerkev po vsem svetu obhaja slovesni praznik Jezusovega darovanja v templju. Hkrati je to tudi dan posvečenega življenja. Na pobudo blaženega Janeza Pavla II. škofje v vsej Cerkve danes že osemnajstič sklicujejo člane ustanove posvečenega življenja, svetnih inštitutov in družb apostolskega življenja navzoče v njihovi krajevni Cerkvi za skupno obhajanje praznika. Ob tej priložnosti je dopoldne papež Frančišek v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval slovesno sveto mašo. Pri njej so sodelovali tisoči članov in članic omenjenih ustanov, ki so s svojimi raznovrstnimi uniformami zgovorno pričali o pestrosti karizem posvečenega življenja znotraj Cerkve.

Papež Frančišek je v homiliji med sveto mašo spregovoril o srečanju dveh generacij, ki se je zgodilo ob Jezusovem darovanju v templju. Marija in Jožef kot predstavnika mladih, zavzetih za izpolnjevanje Postave, Simeon in prerokinja Ana pa ostarelih poslušnih Božjemu Duhu. Obojni so v tempelj prišli zaradi Jezusa in bili napolnjeni z veseljem. Podobno je srečevanje in sožitje generacij zaradi Jezusa, značilno za ustanove posvečenega življenja. Veselje pa je razpoznavno znamenje pristnosti preroštva Božjega Duha v njih.

Sveti oče je opoldne nato znova spregovoril, ko ga je kljub slabemu vremenu na Trgu sv. Petra čakala velika množica. Spomnil je, da je današnji evangeljski odlomek ikona, podoba darovanja življenja tistih, ki si po Božjem daru privzamejo značilnosti deviškega, ubožnega in pokornega Jezusa, Posvečenega od Očeta. Spomnil je, da se posvečenost Bogu in predano služenje ljudem medsebojno dopolnjujeta. Dejal je: „Povsem posvečeni Bogu, so tudi popolnoma predani službi bližnjim, da bi Kristusova luč razsvetlila najgostejšo temo in da bi v najbolj obupana srca prinašali upanje. Posvečene osebe so znamenja Boga na različnih področjih življenja. So kvas za rast bolj pravične in bolj bratske družbe. So preroštvo medsebojne podelitve z malimi in ubogimi. Vsaka posvečena oseba je dar za Božje ljudstvo, ki je na poti.“

Sveti oče je nato še poudaril: „Kako zelo potrebujemo takšne prisotnosti, ki krepijo in prenavljajo zavzetost za širjenje evangelija, za krščansko vzgojo, za ljubezen do najbolj potrebnih, za kontemplativno molitev; oseb, ki se zavzemajo za človeško in duhovno vzgojo mladih in družin; posvečenih, ki se zavzemajo za pravičnost in mir v človeški družini.“

Papež Frančišek je opoldanski nagovor sklenil s povabilom, naj prihodnje 2015. leto, ki bo namenjeno razmišljanju o posvečenem življenju, izročimo priprošnji Device Marije in svetega Jožefa. Jezus je prav njiju prva posvetil in ona sta prva svoje življenje posvetila Jezusu.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.