Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Spominski kovanci in medalje ob kanonizaciji Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

Svet | 02.02.2014, 19:38

27. aprila 2014 bo papež Frančišek za svetnika razglasil svoja predhodnika Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. To bo trenutek veselja in molitve za vernike z vsega sveta, ki se jih takrat v velikem številu pričakuje na Trgu sv. Petra. Ta pomenljivi dogodek kanonizacije bodo obeležile tudi spominske medalje in kovanci, ki bodo na razpolago od 3. marca.

Kot so sporočili iz Vatikanskega filatelističnega in numizmatičnega urada bo na prednji strani medalje upodobljen grb papeža Frančiška, na hrbtni strani pa profila obeh novih svetnikov. Na voljo bo v bronasti in srebrni različici. Ob novi seriji kovancev osmih vrednosti za leto 2014, na katerih prednji strani bo upodobljen portret papeža Frančiška in dvanajst zvezd, pa bosta na voljo še kovanca v vrednosti dvajsetih in petdesetih evrov. Prvi bo srebrni in bo posvečen papežu Janezu XXIII., drugi pa zlat in posvečen papežu Janezu Pavlu II.

Naj spomnimo, da je Janez XXIII. bolje poznan kot „dobri papež“. To ime ne odseva le fizičnih potez na njegovem obrazu, ki je bil zelo pri srcu mnogim vernikom. Še bolj odseva predvsem njegov značaj skrbnega pastirja, ki ni nikoli odrekel tolažbe z malo in preprostimi besedami tistim, ki so to najbolj potrebovali. Temeljna intuicija papeža Janeza XXIII. pa je bila sklic drugega vatikanskega koncila, ki se je začel 11. oktobra 1962. Koncil je v zgodovini Cerkve postal točka preobrata. Janez XXIII. je umrl pred njegovim sklepom, 3. junija 1963. Že v tistih žalostnih dneh slovesa je postalo povsem jasno, kako je bila njegova osebnost vsesplošno priljubljena in kako temeljnega pomena je bil njegov nauk.

Janez Pavel II. pa je bil pastir, ki je Cerkev vodil na prehodu v novo tisočletje. Bil je ena najbolj izrazitih in vplivnih oseb v sodobni zgodovini, in sicer ne le v Cerkvi, ampak v celotnem svetu. Med izstopajočimi vidiki, ki lahko povzamejo njegov izredni pontifikat, so apostolska potovanja, dialog z drugimi veroizpovedmi, stanovitna zaščita moralnih vrednot, življenja in družine, poseben odnos z ljudmi in zlasti mladimi, objava Katekizma katoliške Cerkve ter navsezadnje tudi duh, s katerim se je soočal z boleznijo predvsem med svojimi poslednjimi zemeljskimi dnevi.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...