Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Tajska premierka Yingluck Shinawatra. (foto: en.wikipedia.org)
Tajska premierka Yingluck Shinawatra.

Predčasne volitve preizkus za demokracijo na Tajskem

Svet | 02.02.2014, 08:00

Na Tajskem potekajo predčasne parlamentarne volitve, ki so jih nasprotniki vlade Yingluck Shinawatre izsilili med nekajtedenskim protestiranjem. Volitve so velik preizkus za tajske varnostne sile in krhko demokracijo v tej azijski kraljevini. Opozicija volitve bojkotira, njeni privrženci pa so zagrozili, da bodo volivcem preprečili glasovanje. To jim poskuša preprečiti skoraj 130 tisoč policistov.

V ozadju protestov na Tajskem je dolgoletni politični boj med kralju zvesto elito, ki jo podpirata pravosodje in vojska, ter nekdanjim premierjem Thaksinom Shinawatro, ki se je iz tajkuna prelevil v politika. Leta 2006 ga je vojska odstavila, živi v izgnanstvu v Dubaju, kjer se izogiba zaporni kazni zaradi korupcije.

Poznavalci razmer menijo, da tokratne volitve ne bodo končale začaranega kroga političnega nasilja in pomirile nasprotnikov premierke Yingluck Shinawatra. Bojijo se, da bodo volitve zgolj podaljšale vladavino njene družine.

Opozicijska Demokratska stranka, ki že približno 20 let ni zmagala z večino, bojkotira volitve, s čimer se povečuje možnost za novo zmago stranke Pheu Thai. Ob tem se sicer poraja vprašanje, ali bo v parlament sploh izvoljenih dovolj poslancev.

Protivladni protestniki, ki okupirajo glavna križišča v Bangkoku, zahtevajo odstop izvoljene vlade, ki bi jo zamenjal neizvoljeni "ljudski svet". Ta bi nato sprejel reforme za boj proti korupciji in domnevnemu kupovanju glasov.

Proteste je sicer prvotno sprožil predlog zakona o amnestiji, ki bi omogočil vrnitev Thaksinu, vendar po pritisku z ulice ni bil sprejet.

Tudi če bo volivcem uspelo oddati glasove, pristojni v volilni komisiji opozarjajo, da izidi morda ne bodo znani še več mesecev zaradi težav, ki jih povzročajo protestniki.

Predčasno glasovanje v posameznih delih države, tudi v Bangkoku, so že minulo nedeljo zaznamovale blokade opozicijskih protestnikov. Tokrat pa več kot 93.500 volišč varuje 129 tisoč policistov.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...