Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Novice iz Clevelanda

| 10.02.2014, 11:57 Matjaž Merljak

V nedeljo, imenovana Darovanje Jezusa v templju ali svečnica, v spomin, ko sta Marija in sveti Jožef darovala otroka Kristusa v templju in za očiščenje matere, sta oba župnika v cerkvi svetega Vida in Marije Vnebovzete pred mašo blagoslovila sveče, ki bodo v uporabi pri službi božjih v cerkvi in za domačo uporabo v letu.

Svečnica je eden od dvanajstih cerkvenih glavnih praznikov, ki pa se tudi včasih imenuje Krščanski festival luči in so bile v navadi procesije z svečkami.

V ponedeljek je bil god svetega Blaža in se na ta dan blagoslovijo grla vernikov. To je župnik Božnar opravil kar v nedeljo, ker je ponedeljek delovni dan in marsikdo nima prilike priti v cerkev, vsaj v domačo ne. Župnik Kumše je to storil na praznik sam po jutranji maši. Sveti Blaž je na poti v ječo ob času preganjanja kristjanov, po prošnji matere, rešil življenje edinega mladega sina, ki se je davil. Niti to ni ganilo guvernerja in je dal Blaža pretepsti z bičem, njegovo kožo raztrgati z železnimi grabljami in nazadnje obglaviti, zato ker ni hotel zavrniti svojo krščansko vero. Običajni blagoslov grl je sestavljen iz dveh prekrižanih sveč, ki predstavljata dve sveči, ki jih je hvaležna mati prinesla Blažu v ječo.

V cerkvi svetega Vida so imeli člani Društva svetega Vida številka 25, Kranjsko slovenske katoliške jednote, preteklo nedeljo skupno sveto mašo in po maši so ob kosilu počastili petdesetletne člane.

Tudi članice Oltarnega društva so se zbrale ob skupni maši in po sveti daritvi so se zbrale v Slovenski sobi svetoviške vasice ob prigrizku in sestanku. V soboto so pa imele prodajo krofov po enem mescu odmora.

Danes imajo pa člani društva Najsvetejšega Imena župnije svetega Vida svojo skupno daritev v cerkvi in po maši se bodo zbrali v svetoviški vasici ob zajtrku.

Župnija Marije Vnebovzete pa danes slavi vse prostovoljce, ki storijo veliko dobrega v pomoč župniji skozi leto, z zahvalnim kosilom. Vabljeni so vsi, ki so na kakršen način pripomogli k lepem delovanju župnije.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...