Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mladi zamejci na EU ekskurziji

| 07.02.2014, 12:53 Matjaž Merljak

Evropski parlament v Strasbourgu je obiskalo 130 dijakov sedmih slovenskih srednjih šol iz Avstrije in Italije. Mladi so se srečali z evropskimi poslanci iz Slovenije, Avstrije in Italije, ambasadorjem Slovenije pri Svetu Evrope, slovenskim komisarjem Janezom Potočnikom ter spoznali velikega Slovenca in Evropejca Primoža Trubarja.

Dijake (Državni trgovski tehnični zavod Žiga Zois, Državni industrijski tehnični zavod Jurij Vega, Srednja šola "Vladimir Nazor" Čabar, Slovenska gimnazija v Celovcu, Dvojezična Trgovska akademija, Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter, Zasebna strokovna šola za socialne poklice Šentandraž)so gostili slovenski poslanci v Evropskem parlamentu iz vrst Evropske ljudske stranke ELS, dr. Milan Zver, Lojze Peterle, dr. Romana Jordan in Zofija Mazej Kukovič.

Na okrogli mizi v parlamentu so se dijaki s poslanci, ki se jim je pridružila tudi Tanja Fajon, pogovarjali o temah, ki se dotikajo manjšinske politike in odnosa držav, v katerih živijo, do zamejstva. Mladi so poslance seznanili z razmerami, s katerimi se soočajo in poslance pozvali, da jim na podlagi svojih izkušenj pri reševanju konkretnih težav pomagajo.

V pogovoru s poslanci EP
V pogovoru s poslanci EP © Klemen Žumer

Dr. Milan Zver je ob tem povedal: "Letno srečanje z mladimi Slovenci iz zamejstva v Evropskem parlamentu postaja tradicionalno, kar v imenu delegacije poslancev ELS toplo pozdravljam."

Lojze Peterle je po okrogli mizi z dijaki dejal: "Veseli me, da je tako veliko število slovenskih dijakinj in dijakov iz Avstrije in Italije jasno izrazilo pripadnost slovenski identiteti in se zanimalo za evropsko podporo manjšinam."

"Počaščena sem, da sem srečala toliko mladih Slovenk in Slovencev iz zamejstva. To je bil dogodek brez primere. Govoriti slovensko v Evropskem parlamentu je zame zagotovo največji ponos, zato se še toliko bolj veselim slovenskih obiskov," je dejala Zofija Mazej Kukovič.

Dr. Romana Jordan je slovenske obiskovalce iz zamejstva pozdravila: "Lepo je, da danes s ponosom povemo, da smo Slovenci in Evropejci. Slovenstvo že stoletja presega svoje meje in zlasti me veseli čezmejno sodelovanje mladih tudi na področju izobraževanja in raziskav. Priznavanje listin v izobraževalnih sistemih držav je ključ do odpiranja možnosti za mlade v EU. Za Slovence, tudi vas v zamejstvu, pa pomembne priložnosti vidim v raziskovalnem programu Obzorja 2020, ki zdaj prvič vključuje tudi financiranje na področju kulturne dediščine."

Spremljanje zasedanja EP
Spremljanje zasedanja EP © Klemen Žumer

Marko Oraže, tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki je soorganizirala izlet je povedal: "Letošnje potovanje v evropske prestolnice je bilo nekaj posebnega. Prvič smo se mladi zamejski Slovenci srečali skupaj na širši evropski ravni ter razpravljali tako o skupnih težavah kot o možnostih povezovanja v bodoče. Prek srečanj na najvišjem nivoju smo skupaj spoznavali delovanje EU ter možnosti vplivanja na evropsko zakonodajo. Veliko pozornost smo posvetili vprašanju zaščite narodnih manjšin ter slovenščini kot enakovrednem jeziku v naši veliki skupni Evropi."

Slovenske dijakinje in dijaki so podrobno spoznali delovanje Sveta Evrope, ki sta jim ga na sedežu te mednarodne institucije zelo konkretno in zanimivo predstavila veleposlanik Slovenije pri Svetu Evrope Damjan Bergant in namestnica veleposlanika Barbara Sušnik.

Dr. Janez Potočnik, evropski komisar iz Slovenije je mladim na sedežu Evropske komisije v Bruslju predstavil delovanje Evropske komisije, možnosti in odgovornosti, ki jih za Slovence predstavlja članstvo v EU.

Mladi so v Bruslju obiskali tudi Slovenski pastoralni center, kjer jim je dr. Zvone Štrubelj na primeru Primoža Trubarja - velikega humanista, zavednega Slovenca in človeka odprtega Evropski perspektivi - pokazal kako odločilna so mlada leta za krepitev lastne osebnosti in boljše družbe.

Mesti Strasbourg in Bruselj pa so mladim prostovoljno razkazali Slovenci, ki živijo in delajo v Strasbourgu in Bruslju: Marko Kranjc, Nina Tavčar, Marta Osojnik in Klemen Žumer.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...