Alen SalihovićAlen Salihović
V Parizu ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU (foto: Arhiv Društva Slovencev v Parizu)
V Parizu ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU

Predstavitev Slovenije v Parizu

| 04.02.2014, 12:57 Matjaž Merljak

Ob deseti obletnici vstopa v EU se je v Parizu predstavilo osem srednjeevropskih držav in njihovih kultur. Med njimi je bila tudi Slovenija, stojnico je pripravilo tamkajšnje društvo Slovencev.

Prireditev, ki je potekala 1. in 2. februarja 2014, v Espace des Blancs-Manteaux, 48 rue Vieille du temple, je pripravila Organizacija za prepoznavnost in promocijo evropskih umetnosti in kultur PACE.

Društvo Slovencev v Parizu je predstavilo Slovenijo s kulturno, turistično in kulinarično stojnico ter z degustacijo slovenskih vin. Nudili so pehtranovo in orehovo potico, kuhane štruklje, špehovko. Nepričakovano sta šipkov čaj in bučno olje prijetno presenetila mnoge obiskovalce s svojo aromo in njim nepoznanim okusom.

Slovenska stojnica je bil zelo obiskana in je doživela cenjene komentarje. Salon je po uradnih podatkih obiskalo v dveh dneh več kot 3000 Parižanov in turistov.

Presenetil je obisk pariških slovenskih potomcev “starješih korenin”, ki so izgubili vse stike z domovino svojih staršev ali starih staršev.

„Veliko zanimanje Parižanov za kulturne, turistične, zgodovinske, kulinarične in druge posebnosti Slovenije je presegalo vsa naša pričakovanja,“ so sporočili z društva Slovencev v Parizu in nadaljujejo: „Opazili smo tudi kakšno solzo v očeh, pa vzklik v francoščini “takšno pecivo” (potico) nam je spekla naša stara mama za božič ... ali “moj oče je bil doma z neke vasi blizu Bleda”…neka starejša gospa, ki je prišla slučajno mimo salona, je sedela v slovenskem bistroju par ur in razmišljala o svojih prednikih.

Slovenska stojnica v Parizu
Slovenska stojnica v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Na slovenski stojnici je v soboto potekala okrogla miza o Sloveniji z dr. Pauline Fournier z inštituta za orientane jezike, INALCO v Parizu. Potekale so tudi štiri plesne delavnice s slovensko-pariško koreografinjo Ečo Dvornik in njeno mlado francosko učenko Hélène Beilvaire. Predstavili sta variacije in odlomke koreografije "Alpe, Alpe", kjer je v osredju vprašanje človeške pripadnosti in razklanosti dvema kulturama ....

Odkrili smo druge srednjeevropske kulture, se srečali z organizatorji in predstavniki ostalih sodelujočih držav, z nekaterimi partnerji salona in institucijami EU.

Slovenski uradni partnerji dogodka so bili: Društvo Slovencev v Parizu in Veleposlaništvo RS v Parizu; sodelovali so tudi MladiPariz (Slovenci na študiju, specializaciji ali na delu v Parizu) in Hiša slovenske poezije v Franciji. Vino sta podarila Kmetija Štekar (Konjsko Brdo) in Borut Blažič, Goriška Brda.

Društvo se iskreno zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali kakorkoli pri uresničitvi te predstavitve Slovenije!

Slovenska predstavitev v Parizu
Slovenska predstavitev v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Več fotografij

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...