Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Poplave na Ljubljanskem barju, Borovnica. (foto: Rok Mihevc)
Poplave na Ljubljanskem barju, Borovnica.

Po žledu grozijo poplave

Slovenija | 11.02.2014, 14:50

Skrbi vzbujajo nove vremenske nevšečnosti, predvsem naraščajoče reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Samo ponoči je na zahodu padlo od 30 do 60 milimetrov padavin na kvadratni meter. Po nedavnih težavah s snegom in žledom, zaradi česar je brez elektrike še vedno več tisoč odjemalcev, največ na območju Elektra Ljubljana – okoli 7 tisoč – se bo zdaj treba spopadati še s posledicami poplav. Tudi življenje v dolini Kokre in na Jezerskem se počasi normalizira. Trud intervencijskih služb v zadnjem tednu je bistveno prispeval k temu, da se je včeraj začel organiziran prevoz prebivalcev Jezerskega na delo v dolino.

Zaradi obilnih padavin, razmočenih tal in taljenja snega je na številnih območjih povečana poplavna ogroženost. Narasle reke so za zdaj največ težav povzročile v občinah Loška dolina in na ilirsko-bistriškem. Iz Knežaka poročajo, da je voda poplavila kletne prostore hiše, ogroža pa tudi lesarsko delavnico na Baču.

Sinoči je voda poplavila Škocjansko ulico na Rakeku in vdrla v stanovanjsko hišo, kleti pa je poplavljala tudi v Polhovem Gradcu. Največ dežja je padlo v zahodni Sloveniji, med Postojno in Bovcem. Vode bodo čez dan še naraščale.

Hidrolog Janez Polajnar: »Kot smo pričakovali in napovedovali so se poplavne razmere danes razširile. Tekom noči in zgodnjih jutranjih ur so močneje narasle reke v Škofjeloškem hribovju, polhograjskih dolomitih, tako Poljanska Sora kot Gradaščica. Razlivati se je začela tudi Vipava. Na Ljubljanskem barju pa Ljubljanica že poplavlja v širšem obsegu, tako tudi Krka, kjer se bodo poplavne površine še izdatno povečale. Manjši vodotoki bodo začeli upadati, večala pa se bodo ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske in dolenjskega krasa, tudi na pivškem območju in na Ljubljanskem barju.«

Cesta
Cesta čez Barje. © Rok Mihevc

Po pričakovanjih se bodo na kraških območjih, ob Krki in na Ljubljanskem barju v prihodnjih dneh poplavne težave stopnjevale. Agencija za okolje opozarja, da so na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp reke presegle opozorilne pretoke. Trenutno se sicer že umirjajo in so začele ponekod že postopoma upadati. Naraslo je tudi morje v Piranu.

V Postojni so vsa gospodinjstva priklopljena na električno omrežje prek daljnovoda. Vendar pa v Elektru Primorska pozivajo k varčni rabi energije v dnevnem času, sicer bodo primorani uvajati redukcijo električne energije.

Jezerjani že vidijo luč na koncu Kokre

Tudi življenje v dolini Kokre in na Jezerskem se počasi normalizira. Trud intervencijskih služb v zadnjem tednu je bistveno prispeval k temu, da se je včeraj začel organiziran prevoz prebivalcev Jezerskega na delo v dolino. Zaprt za ves promet ostaja odsek regionalne ceste Preddvor – Jezersko na relaciji Zg. Kokra – Sp. Jezersko. Inšpektor za varnost prometa na Policijski upravi Kranj mag. Aljoša Jazbec ob tem opozarja: "Cesta še ni normalno prevozna in ni odprta za promet. Delavci bodo zato danes nadaljevali z odstranjevanjem drevja in čiščenjem ceste, udeležencem v prometu pa zato ponavljamo opozorilo, da na cesto proti Jezerskem še vedno pada kamenje, drevesa, veje, sprožajo se plazovi.Prebivalci naj doma poskrbijo še za zavarovanje svoje lastnine, ko se bodo odpravili od doma. Zaklenejo naj vrata, zaprejo okna, pospravijo agregate,vklopijo alarmne naprave, o svojem odhodu v dolino naj obvestijo sosede,predmete doma naj ustrezno zavarujejo in naj jih zunaj ne puščajo brez nadzora."

Zaživele so tudi šolske klopi v podružnični šoli v Kokri, na Jezerskem pa so bili otroci v šoli in vrtcu že včeraj. Šolarji od šestega do devetega razreda so včeraj z Jezerskega prepeljali v Preddvor, kjer bodo začasno nastanjeni pri svojih sošolcih. Preko štiri kilometrske cestne zapore so za prevoz poskrbeli z vojaškimi oklepniki. Župan občine Jezersko Jurij Markič. "Po značaju sem tršega kot hehkejšega značaja, ampak včeraj so mi v oči prišle solze, ko so ti oklepniki naložili učence od 5. do 9. razreda s torbami in objemi staršev ter jih odpeljali k sošolcem, prijateljem, sorodnikom in seveda delovni občani, ki so s torbami zapuščali Jezersko. Ne skrbi me za včerajšnji dan, skrbi me za nadaljnje priseljevanje. Kar je bilo črnega napisanega, je bilo, zdaj nas pa spet čaka življenje in razvoj podeželja."

 

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.