Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Na Brezjah danes „malo“ romanje bolnikov

Slovenija | 11.02.2014, 09:03 Tone Gorjup

V katoliški Cerkvi obhajamo 22. svetovni dan bolnikov, ki tokrat poteka pod geslom. „Vera in ljubezen. Tudi mi smo dolžni dati življenje za brate.“ Osrednja slovesnost bo danes ob 10. uri na Brezjah, kjer so na god Lurške Matere Božje vpeljali nekakšno „malo“ romanje bolnikov. Pri Mariji Pomagaj se sicer že več kot štirideset let bolniki srečujejo v mesecu juniju.

Svetovni dan bolnikov je tesno povezan s prikazovanji Božje Matere v Lurdu. Marija se je deklici Bernardki prvič prikazala 11. februarja leta 1858. V prikazovanjih, ki so sledila, je Marija deklici naročila, naj ljudje delajo pokoro in molijo za spreobrnjenje grešnikov. K votlini so kmalu začele prihajati množice vernih. Bolj kot ti dogodki so se po svetu razširile novice o čudežnih ozdravitvah v zvezi z zaupanjem v Lurško Gospo. To je bil tudi razlog, da je blaženi Janez Pavel II. Leta 1992 11. februar razglasil za svetovni dan bolnikov. Od takrat katoličani in mnogi drugi po svetu posebno pozornost posvečamo bolnikom ter tistim, ki z njimi delajo in živijo. V narodnem svetišču na Brezjah, kjer se na začetku poletja na tradicionalnem romanju srečujejo bolniki iz vse Slovenije, so tudi svetovnemu dnevu bolnikov dali poseben pečat in ga poimenovali kar malo romanje bolnikov. Gvardijan in rektor svetišča p. Robert Bahčič je o tem povedal: "Kar nekaj let so ljudje hodili, še posebej na Lurško Mater Božjo, k Mariji Pomagaj in zato želimo, da bi ta dan zares ostal posvečen njim. Tudi papež vedno napiše svojo poslanico za bolnike, ostarele in onemogle. Da bi res zanje molili in jim dali priložnost, da pridejo k Mariji, zato vsako leto povabimo tudi škofa, da zanje mašuje. Tako smo nekako še bolj povezani z vsemi, ki si želijo in hočejo biti ob Mariji Pomagaj." Glede jutrišnje slovesnosti, ki se bo začela ob 10. uri pa je p. Robert Bahčič dejal: "Na programu imamo sveto mašo, ki jo bo vodil upokojeni škof Metod Pirih. Med mašo bomo imeli ljudsko petje. Po njej bo tudi prejem bolniškega maziljenja za tiste ki bodo to želeli in ki bodo tudi pripravljeni."

Poleg slovesnosti na Brezjah, od koder bomo sveto mašo neposredno prenašali prek valov Radia Ognjišče, bo praznično tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji. Ob 16. uri bo sveta maša v bogoslužnem prostoru v rehabilitacijskem inštitutu - Soča v Ljubljani. Po maši litanije in blagoslov z Najsvetejšim. Maševal bo voditelj medškofijske pastorale za bolnike Miro Šlibar. V Novem mestu pri frančiškanih bo ob 18. uri sklep lurške devetnevnice. Po maši, ki jo daruje p. provincial Stane Zore OFM, bo procesija. Prav tako bo ta dan v osrednji zdravstveni ustanovi UKC Ljubljana sv. maša, ki jo bo ob 19.30 daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.